Solarium er et apparat for helkroppsbestråling med ultrafiolett stråling (UV-stråler). Kunstig bestråling med ultrafiolett lys benyttes for å oppnå bruning av huden, og fordi mange opplever velvære ved slik bestråling. Hudleger tilbyr også slik stråling som behandling av enkelte hudsykdommer, som for eksempel psoriasis og eksem.

Faktaboks

Uttale
solˈarium
Etymologi
latin, av sol

De solarier som finnes i solstudioer tilgjengelig for publikum skal avgi kun langbølget ultrafiolett lys (UV-A) og ikke kortbølget ultrafiolett lys (UV-B). Utvikling av hudkreft er i hovedsak knyttet til bestråling med UV-B, men UVA øker også risikoen. UV-A er dessuten en viktig driver av aldringsprosessen i huden, slik som rynker og pigmentflekker (se lentigo).

Solarier brukt til UV-behandling av hudsykdommer benytter oftest bølgelengder innenfor UV-B-spekteret. Her er risikoen for hudkreft liten, da dosene som gis ikke gir forbrenning av huden.

Tidligere ble begrepet solarium brukt om et areal beregnet for soling, som for eksempel en terrasse, altan eller lignende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Asle Eikeland

Hei. Faktafeil: "Moderne solarier - ikke kortbølget ultrafiolett lys (UV-B)".
Korrekt: "Solariemodellene i bruk i Norge er alle utstyrt med lysstoffrør som sender ut en blanding av UVA- og UVB-stråling i tillegg til en del synlig lys og varme (infrarød stråling)".
Bekreftes hos Statens strålevern: https://dsa.no/sol-og-solarium/eiere-og-tilbydere-av-solarium - les første linje siden 10 under
Publikasjoner: Veileder 3: Veileder til solstudioinnehavere og de som tilbyr soling i solarium

svarte Synøve Kamøy

Hei, Asle! Takk for denne observasjonen. Denne artikkelen om solarium trenger noen oppdateringer og er under arbeid. Da skal vi også rette på det du kommenterer om typen stråler som solarium sender ut. Takk for at du leser leksikonet og bidrar til å gjøre det bedre! Synøve Kamøy, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg