solarium

Artikkelstart

Solarium er et apparat som er konstruert for helkroppsbestråling med ultrafiolett stråling. Opprinnelig betegnet solarium et areal beregnet for soling, som for eksempel terrasse, altan eller lignende. Kunstig bestråling med ultrafiolett lys benyttes for å oppnå bruning av huden, og fordi mange opplever velvære ved slik bestråling.

Faktaboks

Uttale
solˈarium
Etymologi
latin, av sol

Moderne solarier skal avgi langbølget ultrafiolett lys (UV-A) og ikke kortbølget ultrafiolett lys (UV-B). Det har lenge vært antatt at utvikling av hudkreft i hovedsak er knyttet til bestråling med UV-B, og at UV-A har hatt liten eller ingen evne til å forårsake hudkreft. Nyere forskning har imidlertid reist tvil om at denne oppfatningen er riktig. UV-A er en viktig årsak til godartede solskader i huden, slik som rynker og pigmentflekker (se lentigo).

Solarier brukes også til behandling av hudsykdommer i forbindelse med UV-behandling, men da brukes stort sett lysrør som gir stråler med andre bølgelengder enn i vanlige solarier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Asle Eikeland

Hei. Faktafeil: "Moderne solarier - ikke kortbølget ultrafiolett lys (UV-B)".
Korrekt: "Solariemodellene i bruk i Norge er alle utstyrt med lysstoffrør som sender ut en blanding av UVA- og UVB-stråling i tillegg til en del synlig lys og varme (infrarød stråling)".
Bekreftes hos Statens strålevern: https://dsa.no/sol-og-solarium/eiere-og-tilbydere-av-solarium - les første linje siden 10 under
Publikasjoner: Veileder 3: Veileder til solstudioinnehavere og de som tilbyr soling i solarium

svarte Synøve Kamøy

Hei, Asle! Takk for denne observasjonen. Denne artikkelen om solarium trenger noen oppdateringer og er under arbeid. Da skal vi også rette på det du kommenterer om typen stråler som solarium sender ut. Takk for at du leser leksikonet og bidrar til å gjøre det bedre! Synøve Kamøy, redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg