Eldre mann med rynker i ansiktet
Med alderen oppstår det flere og dypere permanente rynker, særlig i ansiktet. Dette er et uttrykk for naturlig aldring kombinert med ytre påvirkning.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Eldre kvinne med rynkete armer og hender
I aldringsprosessen mister bindevevsfibrene i lærhuden noe av sin elastisitet og blir slappere. Huden trekker seg derfor ikke lenger så lett sammen som hos barn og unge. Denne typen rynker blir tydelige fra 60–70-årsalderen.

Rynker er linjer og folder i huden som skyldes endringer i hudens elastisitet eller endringer i underliggende vev, som fett, muskulatur og benvev. Rynker som skyldes sammentrekning av underliggende muskulatur er tilstede fra barnealderen, men glattes helt ut når muskulaturen slappes av. Med alderen oppstår det flere og dypere permanente rynker, særlig i ansiktet. Dette er et uttrykk for naturlig aldring kombinert med ytre påvirkning.

Spesielt i den vestlige verden er det mange som ser på rynker som uønsket. Dette har ført til et stort marked for kommersielle aktører som på ulike måter tilbyr å fjerne rynker.

Årsaker

Kronologisk aldring

Kronologisk aldring er de forandringene som skjer i huden som ledd i den naturlige aldringsprosessen, uavhengig av ytre påvirkning, som for eksempel solbestråling. Bindevevsfibrene i lærhuden mister noe av sin elastisitet og blir slappere. Huden trekker seg derfor ikke lenger så lett sammen som hos barn og unge. Denne typen rynker blir tydelige fra 60–70-årsalderen. Det kliniske resultatet av den kronologiske aldringen kan sees på hudområder som i liten grad har vært utsatt for soleksponering, som på baken eller i armhulene. Der ser man at huden ikke preges så mye av alderen i seg selv.

Med alderen skjer det en reduksjon i underhudsfettet i ansiktet. Dette fører til at enkelte hudområder synker litt inn, med derav overskudd av hud, som også bidrar til rynker. I litt høyere alder vil også ansiktsskjelettet krympe litt. Dette fører til også til mer markerte rynker, spesielt rundt munnen.

Sovelinjer

Sovelinjer oppstår hos personer som alltid sover på den ene siden. Slike rynker fremstår som asymmetriske linjer, som ofte går på tvers av de øvrige, symmetriske rynkene. Typisk er en skrålinje over kinnet man sover på.

Tyngdekraften

Tyngdekraften påvirker linjene og rynkene i ansiktet slik at hud med dårlig elastisitet på grunn av alder og solpåvirkning får preg av å henge, for eksempel hengende munnviker og øyelokk.

Uttrykkslinjer

Uttrykkslinjer oppstår fordi musklene i ansiktet trekker huden i samme retning utallige ganger hver dag, spesielt rundt øyne og munn, hvor musklene ligger sirkulært. «Smilerynker» og «sinnarynker» er resultat av denne effekten. Noen har disse rynkene permanent fra de er unge, også når de ikke er glade eller sinte.

Fotoaldring

Fotoaldring er hudforandringer som skyldes solens virkning på huden. Solstråler er den helt dominerende faktoren for utvikling av rynker i ansiktet. Viktigst for rynkedannelsen er de langbølgede ultrafiolette lyset (UVA) som trenger dypest ned i huden og påvirker bindevevet i lærhuden. De solinduserte forandringene i lærhuden karakteriseres av redusert antall fibroblaster, svinn av kollagene fibrer og økt mengde av defekte elastiske fibre. Klinisk fremstår huden som fortykket og uelastisk. Hos personer som har vært mye eksponert for sol, vil rynkene bare være én av flere typer hudforandringer forårsaket av solen.

Forebygging og behandling

Det viktigste forebyggende tiltaket mot rynkedannelse er å unngå overdrevet soleksponering av huden og å bruke solbeskyttelse. Rynker kan fjernes eller reduseres ved hjelp av ulike kosmetiske behandlinger. Aktuelle metoder er CO2-laser, plastikkirurgi, injeksjonsbehandling eller medikamentell behandling ved påføring av kremer som inneholder A-vitaminsyre.

Laserbehandling

Til behandling av rynker benyttes for det meste CO2-lasere. Lys fra disse laserne absorberes av vann i huden, som varmes opp og fordampes. Det oppstår en kortvarig og begrenset termisk skade i huden. Skaden fører til at huden trekker seg sammen og derved reduseres rynkene. Fordi skaden er kortvarig og begrenset, unngås synlige arr. Tidligere behandlet man overflaten i et større eller mindre område av ansiktet, men nå brukes ofte fraksjonert CO2-laserbehandling. Med denne metoden skyter man tettsittende, små groper ned i lærhuden, som derved strammes opp. En fordel med denne metoden er at skaden i overflaten blir mindre og tilhelingen går raskere.

Plastisk kirurgi

Kirurgisk oppstramning av huden (ansiktsløftning, «face-lift») kan gjøres over større deler av ansiktet eller i mer begrensede områder, for eksempel øyelokk. Man løsner huden fra underhuden, strekker huden og syr den fast igjen. Overflødig hud fjernes. Laserbehandling har i stor grad erstattet denne metoden.

Injeksjonsbehandling

Botulinumtoksin
Botulinumtoksin brukes blant annet i kosmetisk medisin for å glatte ut rynker i ansiktet.
Botulinumtoksin
Av /Shutterstock.

Det er to ulike prinsipper som benyttes:

  1. «Fillere» er stoffer som sprøytes inn for å løfte opp huden. Huden strekkes og rynkene reduseres. Mest brukt er kollagen og hyaluronsyre. Dette er stoffer som sjelden forårsaker irritasjon eller allergiske reaksjoner i vevet og som blir liggende der de sprøytes inn. Effekten av behandlingen har begrenset varighet. Behandlingen må derfor ofte gjentas med et par års mellomrom, om man ønsker å opprettholde effekten.
  2. Botox er en nervegift. Ved å injisere botox kan man blokkere nerver og derved lamme de musklene som de aktuelle nervene kontrollerer. Behandlingen brukes mest for å fjerne rynker som oppfattes som «sinnarynker». Et problem med denne behandlingen er at den påvirker mimikken i ansiktet, som jo er en viktig del av den sosiale interaksjonen mellom mennesker.

Kremer

Kremer som inneholder A-vitaminsyre, kan redusere rynker som er fremkalt av sol. Kremene kan imidlertid ofte irritere huden. Behandlingen er dessuten langvarig og effekten moderat, i mange tilfeller liten. Antirynkekremer som ikke inneholder A-vitaminsyre, har ingen vesentlig eller varig effekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg