lentigo

Artikkelstart

Lentigo er en pigmentflekk på hud eller slimhinner som skyldes ansamling av pigmentceller. Det finnes flere typer, blant annet lentigo simplex og lentigo solare.

Faktaboks

Uttale
lentˈigo
Etymologi
latin ‘fregne, flekk’
Også kjent som
lentigenes (flertall)

Lentigo simplex

Lentigo simplex er en opptil tre mm stor brun flekk i plan med huden. Den er medfødt eller kan oppstå senere, og kan av og til opptre i grupper, for eksempel rundt munnen. Den er mørkere enn en vanlig fregne. Mikroskopisk ser den annerledes ut enn en vanlig føflekk.

Lentigo solare

Lentigo solare, leverflekk, er en lysebrun til mellombrun flekk. Disse flekkene fins på soleksponerte hudområder, oftest i ansiktet, øverst på ryggen og brystet og håndryggene. Flekkene varierer i størrelse fra én mm til noen få cm i diameter.

De fleste eldre har slike flekker i ansiktet og på håndryggene. Antallet flekker er delvis avhengig av hvor mye ultrafiolett stråling huden er blitt utsatt for gjennom livet, men det er individuelle forskjeller i tendensen til å utvikle denne hudforandringen. Lentigo solare blir ikke ondartet og er bare av kosmetisk betydning. De kan lett fjernes med frysebehandling, som vanligvis foregår ved at flytende nitrogen sprayes på huden slik at den nedkjøles. Pigmentcellene er ømfintlige for nedkjøling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg