Lentigo simplex på underleppen

Lentigo er en pigmentflekk på hud eller slimhinner som skyldes økt antall pigmentceller og økt mengde av melanin. Det finnes flere typer, blant annet lentigo simplex og lentigo solare.

Faktaboks

Uttale
lentˈigo
Etymologi
latin ‘fregne, flekk’
Også kjent som
lentigenes (flertall)

Lentigo simplex

Lentigo simplex er en 1–5 millimeter stor brun flekk (makel) i plan med huden. Den er medfødt eller kan oppstå senere, og kan av og til opptre i grupper, for eksempel rundt munnen. Lentigenes kan forekomme på slimhinner, ofte på underleppen, men også på kjønnsorganer. En lentigo er mørkere enn en vanlig fregne. Mens fregner blir mer synlig ved soleksponering, vil en lentigo simplex beholde samme farge. Mikroskopisk ser den annerledes ut enn en vanlig føflekk. Noen sjeldne, medfødte syndromer er ledsaget av mange og utbredte lentigenes.

Lentigo solare

Lentigenes solare
Typiske solflekker i pannen på en eldre person. Flekkene sees ofte sammen med andre typer solforandringer, som rynker og aktiniske keratoser.
Lentigenes solare
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Lentigo solare er en lysebrun til mellombrun flekk. Disse flekkene fins på soleksponerte hudområder, oftest i ansiktet, øverst på ryggen og brystet og håndryggene. Flekkene varierer i størrelse fra én millimeter til noen få centimeter i diameter.

Årsak

Flekkene skyldes soleksponering og er relatert til totaleksponeringen for ultrafiolett lys. Bruk av solarier vil også bidra til utvikling av disse flekkene. Personer med lys hud er mer utsatt enn personer med mørk hud. Blant lyse personer over 60 år har de fleste slike solflekker. Jo flere man har, jo mer har man vært eksponert for ultrafiolett lys. Lentigo solare kalles ofte «leverflekk». Disse flekkene har ingenting med leveren å gjøre.

Behandling

Lentigo solare blir ikke ondartet og er bare av kosmetisk betydning. Noen ønsker å fjerne dem av kosmetiske grunner. Flekkene kan lett fjernes med frysebehandling, som foregår ved at flytende nitrogen sprayes direkte på flekkene. Pigmentcellene er ømfintlige for nedkjøling, slik at det skal lite til for at flekkene blir borte. En vanlig bivirkning ved denne behandlingen er at også de normale pigmentcellene blir borte. Da kan det bli en permanent hvit flekk i stedet. Enklere enn behandling er forebygging, som er regelmessig bruk av solbeskyttelse og forsiktighet med soleksponering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg