Lentigo, pigmentflekk på hud eller slimhinner. Lentigo skyldes ansamling av pigmentceller. Det finnes flere typer, bl.a. lentigo simplex og lentigo solare.

Lentigo simplex er en opptil 3 mm stor brun flekk i plan med huden. Den er medfødt eller kan oppstå senere, og kan av og til opptre i grupper, f.eks. rundt munnen. Den er mørkere enn en vanlig fregne. Mikroskopisk ser den annerledes ut enn en vanlig føflekk.

Lentigo solare, leverflekk, er en lysebrun til mellombrun flekk på soleksponerte hudområder, oftest i ansiktet, øverst på ryggen og brystet og håndryggene. Flekkene varierer i størrelse fra 1 mm til noen få cm i diameter. De fleste eldre har slike flekker i ansiktet og på håndryggene. Antallet flekker er delvis avhengig av hvor mye ultrafiolett stråling huden er blitt utsatt for gjennom livet, men det er individuelle forskjeller i tendensen til å utvikle denne hudforandringen. Lentigo solare blir ikke ondartet og er bare av kosmetisk betydning. De kan lett fjernes med frysebehandling, som vanligvis foregår ved at flytende nitrogen sprayes på huden slik at den nedkjøles. Pigmentcellene er ømfintlige for nedkjøling.

Se også lentigo maligna.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.