Sosialmedisin er det medisinske fagområdet som arbeider med sosiale årsaker til og konsekvenser av sykdom. Sosialmedisin omfatter forhold i samfunnet som er av særlig betydning for fremkomsten av sykdom og helsesvikt, som økonomi, yrke, bosetting og boligforhold, forhold i familie og nærmiljø, sosiale vanedannelser og så videre. Likeledes hvordan sykdom og helsesvikt virker på samfunnet, blant annet økonomiske konsekvenser, og hvordan samfunnet har utformet helse- og sosialtjenesten og hvordan tjenestene virker.

Sosialmedisin er ingen egen medisinsk spesialitet og heller ikke et klart avgrenset fagområde. De teoretiske delene av sosialmedisinen faller vesentlig inn under spesialiteten samfunnsmedisin, mens den mer pasientrettede delen av sosialmedisinen faller inn under fagområdet fysikalsk medisin og rehabilitering.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Larsen, Øivind m.fl., red. (2003). Helse for de mange : samfunnsmedisin i Norge
  • Mæland, John Gunnar m.fl., red. (2004). Sosialmedisin : i teori og praksis

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg