Baby gråter

Spedbarnskolikk er anfallsvise gråtetokter hos spedbarn, som ofte tolkes som magesmerter.

Spedbarnskolikk er anfallsvise gråtetokter hos spedbarn, som ofte tolkes som magesmerter (kolikk). Årsaken er ukjent, men tilskrives gjerne at tarmene utvides på grunn av luftansamlinger. Imidlertid kan utrøstelig gråt også føre til svelging av luft, slik at en årsakssammenheng er usikker.

Faktaboks

Også kjent som

kolikk, tremånederskolikk

Gråtetoktene kommer som regel til faste tider på ettermiddag og kveld, og barnet kan være ganske utrøstelig. Spedbarnskolikk er derfor en stor belastning for foreldrene. Smertetoktene starter gjerne når barnet er noen uker gammel, når et maksimum omkring seks uker og går ofte over etter tre måneder. Det kalles derfor også ofte tremånederskolikk. Gråtetoktene varer i minst tre timer daglig i minimum tre dager i uken, over en periode på minst tre uker.

Hvis symptomene går ut over vekst og utvikling, må man søke legehjelp.

Behandling

Hvis moren ammer, kan morsmelken inneholde elementer av det kvinnen selv har spist. Det er eksempler på at endring av mors kost kan bedre situasjonen. Et forsøk med å ta bort kumelkproteiner fra mors (eller barnets kost) kan være nødvendig i samråd med helsestasjon eller lege.

Tiltak for å redusere luft i magen slik som raping og massasje umiddelbart etter måltider kan fungere i noen grad. Ruggende bevegelser (bæresjal, vogn, bilsete) kan oppleves å redusere gråt.

Ettersom spedbarnskolikk alltid går over av seg selv, er slike observasjoner vanskelig å vurdere. Mange behandlinger kan oppleves å ha effekt, men bør sammenholdes med den spontane utviklingen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg