Nyfødt
Med nyfødtperioden menes vanligvis de første fire leveukene.

Nyfødtmedisin er den delen av barnemedisinen (pediatrien) som konsentrerer seg om startfasen i livet. Med nyfødtperioden menes vanligvis de første fire leveukene.

Faktaboks

Også kjent som
neonatalmedisin

Forhold før og under fødsel er avgjørende for helsetilstanden for det nyfødte barnet. Derfor er det et nært samarbeid mellom fødselslege, jordmor og barnelege.

Viktige arbeidsområder er barn som er født for tidlig (premature barn) og barn med ulike typer misdannelser, samt barn som av en eller annen grunn har problemer med å tilpasse seg den nye eksistensen hvor de er helt avhengig av egne livsprosesser.

Nyfødtmedisin utgjør en betydelig del av barneavdelingenes arbeidsområde i Norge, og de nyfødte behandles på egne sengeposter. Også for sykepleierne er dette et spesialisert arbeidsområde med store krav til medisinsk faglig kompetanse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg