Spondylolistese
Defekt av virvelbuen fører til glidning av virvlene i forhold til hverandre
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Spondylolistese er en defekt i virvelbuen (pars interarticularis) som oppstår ved at en virvel glir fremover i forhold til nedenforliggende virvel. Dette forekommer oftest i korsryggen. Spondylolistese har ulike årsaker. Hos idrettsutøvere er årsaken oftest tretthetsbrudd (stressfraktur).

Faktaboks

Uttale
spondylolistˈese
Etymologi
av spondylo- og gresk olisthanein, ‘gli, glippe’

Symptomer

Spondylolistese gir som regel korsryggsmerter, og forekommer hyppigst blant ungdom. Smertene sitter nederst i korsryggen, og kan av og til stråle nedover på bakside av lår. Det er ofte verst ved hyperekstensjon av ryggen. Å sitte gir ofte lindring av smertene. Spondylolistese kan også foreligge uten å gi symptomer.

Behandling

Det er ingen bred enighet om behandlingen av spondylolistese, og ved vedvarende plager bør man bli vurdert av en erfaren ryggkirurg. Primærbehandlingen ved moderat glidning er avlastning for å la ryggen hvile. Det innebærer å avstå fra idrett en periode. Deretter gradvis opptrening av kjernemuskulatur veiledet av fysioterapeut. Bruken av korsett er omdiskutert.

Ved stor glidning, påvirkning av nerverøtter eller manglende bedring tross adekvat opptrening, kan det være aktuelt med kirurgi.

Spondylolyse er et forstadium til spondylolistese. Det er en virvelbuedefekt uten glidning av ryggvirvelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg