Spondylolyse er en sprekk eller et brudd i ryggvirvelens bue. Det er en vanlig årsak til nedre ryggsmerter hos unge idrettsutøvere. Man skiller mellom flere former, alt etter hvor på virvelbuen defekten befinner seg.

Spondylolyse skyldes som regel brudd på grunn av overbelastning, også kalt stressfraktur. Andre årsaker til spondylolyse er akutt skade, svulst, betennelse eller medfødte tilstander. Sistnevnte form er uten sikker årsakssammenheng og sees hyppigst på hver side av nederste lendevirvel.

Tilstanden er ofte et forstadium til spondylolistese. Spondylolyse må ikke forveksles med spondylose.

Behandling av spondylolyse er i første rekke alltid ikke-operativ (konservativ). Disse stressfrakturene gror som regel med en periode med hvile og trening av kjernemuskulatur. Ofte anbefales en pause fra idrett så lenge symptomene vedvarer, for å la bruddet gro. Man kan samtidig henvises til fysikalsk veiledet opptrening av kjernemuskulaturen.

Noen anbefaler bruk av korsett i behandlingen av spondylolyse. Korsett kan virke smertestillende i akuttfasen, som igjen kan hjelpe pasienten til å gjennomføre opptreningen. Det er ikke klart om bruk av korsett øker sannsynligheten for at bruddet gror. Et korsett kan også virke hemmende i rehabiliteringen, og bruken er omdiskutert.

Hos noen pasienter med vedvarende smerter etter seks måneder kan det være aktuelt med kirurgisk behandling for å få bruddet til å gro.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.