Spondylolyse er en sprekk eller et brudd i ryggvirvelens bue. Det er en vanlig årsak til nedre ryggsmerter hos unge idrettsutøvere. Man skiller mellom flere former, alt etter hvor på virvelbuen defekten befinner seg.

Faktaboks

Uttale
spondylolˈyse
Etymologi
av spondylo- ryggvirvel, og gresk lysis, ‘løsning, oppløsning’

Årsaker

Spondylolyse skyldes som regel brudd på grunn av overbelastning, også kalt stressfraktur. Andre årsaker til spondylolyse er akutt skade, svulst, betennelse eller medfødte tilstander. Sistnevnte form er uten sikker årsakssammenheng og sees hyppigst på hver side av nederste lendevirvel.

Tilstanden er ofte et forstadium til spondylolistese. Spondylolyse må ikke forveksles med spondylose.

Behandling

Behandling av spondylolyse er i første rekke alltid ikke-operativ (konservativ). Disse stressfrakturene gror som regel med en periode med hvile og trening av kjernemuskulatur. Ofte anbefales en pause fra idrett så lenge symptomene vedvarer, for å la bruddet gro. Man kan samtidig henvises til fysikalsk veiledet opptrening av kjernemuskulaturen.

Noen anbefaler bruk av korsett i behandlingen av spondylolyse. Korsett kan virke smertestillende i akuttfasen, som igjen kan hjelpe pasienten til å gjennomføre opptreningen. Det er ikke klart om bruk av korsett øker sannsynligheten for at bruddet gror. Et korsett kan også virke hemmende i rehabiliteringen, og det er derfor mindre bruk av korsett ved spondylolyse nå enn tidligere.

Hos noen pasienter med vedvarende smerter etter seks måneder kan det være aktuelt med kirurgisk behandling for å få bruddet til å gro.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg