Alt etter hensikten med konserveringsprosessen kan strålekonservering klassifiseres i 5 bruksområder.
Strålekonserveringsprosessen har vært gjenstand for omfattende forskning verden over. På basis av foreliggende datamateriale har en ekspertkomité, nedsatt av Verdens helseorganisasjon (WHO), FN's organisasjon for ernæring og landbruk og Den internasjonale atomenergikommisjon, trukket følgende konklusjoner:
-
Radioaktivitet oppstår ikke i produktene.
- Bestrålingen fører ikke til dannelse av kjemiske forbindelser som kan ha helseskadelige virkninger for konsumentene.
- Den mikrobiologiske sikkerheten av et strålekonservert næringsmiddel er den samme som for et varmebehandlet produkt.
- Bestrålingen fører ikke til noen vesentlig endring av den næringsmessige kvaliteten. Sammenlignet med varmebehandling påvirker strålekonserveringen i mindre grad næringsstoffene og vitaminene i et produkt.
- Strålekonservering av næringsmidler anbefales godkjent uten ytterligere krav til dokumentasjon i doseområdet opptil 10 kGy.
På denne bakgrunn har norske helsemyndigheter i prinsippet godkjent strålekonserveringsprosessen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.