Strupeløs, betegner en som har fått fjernet strupehodet med stemmebånd ved operasjon, oftest på grunn av strupekreft. Den opererte får luftrøret (trachea) ledet ut på halsen. En umiddelbar følge av operasjonen er at normal taleevne blir borte. Ved pusting trekkes luften direkte inn i luftrøret. Luften blir derfor ikke renset, oppvarmet og tilført fuktighet, slik som når pustingen foregår gjennom nesen.

Faktaboks

Også kjent som
laryngektomert

Snakketeknikker

Når normal taleevne er borte, kan man lære å snakke ved hjelp av andre teknikker. En metode for stemmedannelse er å operere inn en plastventil som gir en forbindelse mellom den øvre delen av luftrøret og svelget. Når pasienten holder for luftrørsåpningen på halsen, eller ved at det monteres en enveisventil foran denne åpningen, presses luften gjennom ventilen og opp i svelget. Det finnes også en type vibrator som kan holdes utenpå halsen, og som gir vibrasjoner som kan artikuleres. Den strupeløse artikulerer vibrasjonene i svelget på vanlig måte i munnhulen. En tredje måte er ved hjelp av luft som presses fra magen og opp gjennom spiserøret, hvorved det oppstår en rapelyd som artikuleres på vanlig måte i munnhulen.

Norsk Forening for Laryngektomerte, en spesialavdeling av Den Norske Kreftforening, ivaretar de strupeløses interesser samt driver opplysningsarbeid om røyking i skolene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg