Svangerskapsdermatose er hudsykdommer som er spesifikt knyttet til graviditet. Gruppen består av: svangerskapspemfigoid, polymorft svangerskapsutslett, svangerskapsprurigo og kløende svangerskapsfollikulitt.

Svangerskapspemfigoid

Svangerskapspemfigoid er svært sjelden, trolig færre enn 3 tilfeller i Norge per år. Utslettet skyldes at det oppstår antistoffer hos den gravide, som retter seg mot festestrukturer for overhuden. Svangerskapspemfigoid er en intens kløende tilstand som opptrer sent i graviditeten eller rett etter fødsel. Utslettet, som består av vabler, rødhet og etter hvert blemmer, starter ofte ved navlen og sprer seg derfra, i uttalte tilfeller til det meste av kroppen. Det går spontant tilbake i løpet av uker eller måneder etter fødselen. Svangerskapspemfigoid medfører risiko for prematuritet og lav fødselsvekt.

Behandlingen er systemiske steroider.

Polymorft svangerskapsutslett

Polymorft svangerskapsutslett (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy – PUPPP) er den vanligste av de svangerskapsspesifikke dermatosene med en anslått forekomst på cirka 1/200 gravide, hyppigst hos førstegangs gravide. Årsaken er ukjent. Utslettet opptrer oftest i siste del av siste trisemester, i noen tilfeller rett etter fødselen, og starter typisk på magen i strekkmerkene (stria), med utbrudd av kløende vabler og papler. Utslettet kan spre seg til store deler av kroppen, men går spontant tilbake 7–10 dager etter fødselen.

Behandlingen er lokale steroider og eventuelt sederende antihistaminer mot kløe.

Svangerskapsprurigo

Svangerskapsprurigo antas å forekomme i cirka 1/300 graviditeter og oppstår i 2. og 3. trimester. Årsaken er ukjent. Utslettet består av kløende små papler og knuter i huden, mest på strekkesider av ekstremiteter og rygg.

Behandlingen er først og fremst lokale steroider.

Svangerskapsfollikulitt

Svangerskapsfollikulitt regnes som en variant av svangerskapsprurigo, der utslettet er lokalisert til folliklene.

De tre sistnevnte tilstandene innebærer ingen risiko for fosteret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg