Antihistaminer er legemidler som hemmer virkningen av histamin ved å blokkere histamin-1-reseptorer. Antihistaminer er sentrale i behandling av allergi og en rekke andre tilstander.

Det finnes flere generasjoner av antihistaminer, som er forskjellige ved at de senere utviklede midler er mer spesifikke i effekten. Derved unngås bivirkninger som tretthet og munntørrhet.

Antihistaminer har effekt der utslett eller reaksjoner i slimhinner er mediert av histamin. Eksempler er allergiske reaksjoner i luftveier forårsaket av pollen eller kontakt med pelsdyr og elveblest (urticaria), som kan være enten allergisk eller ikke-allergisk, men som i begge tilfeller kan lindres med antihistaminer. Virkningen er best når midlene tas profylaktisk, det vil si før histaminet har aktivert reseptorene.

Eldre antihistaminer (såkalte førstegenerasjons antihistaminer) virker dessuten antiemetisk (mot kvalme, spesielt ved reisesyke) og hypnotisk (søvnfremkallende). Det siste er en plagsom bivirkning når disse preparatene blir brukt mot allergi eller mot reisesyke, men det gjør det mulig å bruke slike preparater som alternative sovemidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.