Intrahepatisk cholestase i svangerskapet er en tilstand med nedsatt utskilling av gallesalter fra leveren i svangerskapet. Normalt skilles gallesaltene fra lever ut i tarm, gjennom gallen. Manglende utskilling fører til økt konsentrasjon av gallesyrer i blodet, som igjen fører til økt mengde gallesyrer i huden. Dette ytrer seg som intens kløe.

Kløen starter i siste del av svangerskapet, etter uke 25. Den er gjerne verst i håndflater og fotsåler, men kan bre seg til andre deler av kroppen. Det går over når svangerskapet er avsluttet.

Årsaker

Det antas at årsaken er genetisk disposisjon i kombinasjon med hormonelle endringer i svangerskapet og med miljøfaktorer.

Nivået av kjønnshormonene østrogen og progesteron er svært høyt under svangerskapet. Disse hormonene hemmer transporten av gallesyrer ut av levercellene. Dette, koblet med en genetisk disposisjon for nedsatt transport av gallesyrer, kan gjøre at nivået i levercellene og deretter i blodet blir høyt. Andre faktorer, som miljø i tarmen og diett kan også spille en rolle. Full forklaring har man ikke.

Forekomst

Forekomsten varierer i ulike befolkningsgrupper, den er forholdsvis høy i Sør-Asia, Sør-Amerika og Skandinavia, høyest i Chile og Bolivia (5 – 15 prosent), mens en svensk studie fant at forekomsten i Västra Götaland var 1,5 prosent. Det er høyere forekomst om vinteren enn om sommeren. Økende alder hos mor og tvillingsvangerskap er også risikofaktorer.

Symptomer

Kløen er intens, og kloring kan føre til sår. Det kan påvises forhøyet nivå av gallesyrer i blod, men ikke før omtrent fire uker etter at kløen starter.

Tilstanden er ufarlig for mor, selv om den er svært plagsom. Imidlertid medfører den økt risiko for spontanabort (0,5 – 1 prosent) og tegn på at fosteret har vært stresset, som misfarget fostervann. Mulige forklaringer er at høye nivåer av gallesyrer, som kommer til fosteret fra mor via morkaken, påvirker fosterhjertet, eventuelt fører til sammensnøring av blodårer i navlesnoren. Overvåkning av fosteret anbefales to ganger i uken.

Behandling

Medikamentet ursodeoksykolsyre senker nivået av gallesyrer i blodet og anbefales vanligvis som behandling. Det er dog ikke sikker enighet om at dette fører til bedre resultater for fosteret. Behandlingsvalgene er en vanskelig balansegang mellom plager for mor, risiko for fosteret som skyldes tilstanden og risiko for fosteret ved å sette i gang fødsel for tidlig. Veileder i fødselshjelp (Norsk gynekologisk forening) anbefaler å sette i gang fødsel ved 38 uker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg