Tankefeltterapi er en alternativ behandlingsform som bygger på en teori om at kroppen skaper et energifelt når vi tenker. All informasjon om det vi tenker på er samlet i dette feltet, blant annet gjennom våre hjernebølger.

Faktaboks

Uttale
tˈankefeltterapˈi
Også kjent som
TFT, engelsk forkortelse for thought field therapy

Per 2016 finnes det ikke vitenskapelig dokumentasjon for at meridianer og tankefelt eksisterer. Det er heller ikke sikkert dokumentert at tankefeltterapi har noen terapeutisk effekt. I Norge godkjennes ikke tankefeltterapi som metode av Norsk Psykologforening, selv om enkelte norske psykologer har tatt til orde for bruk av metoden.

Metode

Terapeuten fremkaller minner eller bilder hos pasienten mens vedkommende banker på visse områder av kroppen. Disse områdene er kjent fra meridiansystemet som brukes i akupunktur. Det hevdes at dette fører til en avspenning som bryter relasjonen mellom vonde minner og forstyrrelser i tankefeltene.

Historikk

Tankefeltterapi ble utviklet av den amerikanske psykologen Roger Callahan (1925–2013) siden 1979 og metoden regnes som orginalmetoden innen området 'energipsykologi'. Det kreves ingen formell helseutdannelse for å lære seg tankefeltterapi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Mats Uldal

Dette er en artikkel som er basert på direkte feil.Metoden ble ikke oppdaget i 1981 men den er utviklet over tid siden 1979. Den bygger overhode ikke på suggesjon men tvertimot er hele poenget at man aldri skal forslå eller styre klienten på noen som helst måte.TFT bygger på forståelsen av at den enkelte selv sitter med svaret og evnen til å løse sine følelsesmessige problemer.Metoden har ganske få formelle forskningsstudier selv om disse er sterkt økende.Den har derimot hundretusenvis av rapporter fra klienter som hevder å ha blitt betydelig bedre på kortere tid enn det som er vanlig innen dette feltet.Idag brukes metoden av mange typer helsepersonell og aksepteres av et stadig økende antall psykologer og psykiatere.

svarte Joanna Rzadkowska

Hei,enig,jeg har innført rettelsene dine. Skal prøve å kredittere deg som medforfatter.Mvh,Joanna Rządkowska

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg