tankefeltterapi

Artikkelstart

Tankefeltterapi er en alternativ behandlingsform, en terapiteknikk utviklet av den amerikanske psykologen Roger Callahan siden 1979 og som regnes for orginalmetoden innen området Energy Psychology. Det kreves ingen formell helseutdannelse for å lære seg tankefeltterapi.

Faktaboks

Uttale
tˈankefeltterapˈi
Også kjent som
fork TFT eng. thought field therapy

Behandlingsmetoden bygger på en teori om at kroppen skaper et energifelt når vi tenker. All informasjon om det vi tenker på er samlet i dette feltet, blant annet gjennom våre hjernebølger. Terapeuten fremkaller minner eller bilder hos pasienten mens vedkommende banker på visse områder av kroppen. Disse områdene er kjent fra meridiansystemet som brukes i akupunktur. Det hevdes at dette fører til en avspenning som bryter relasjonen mellom vonde minner og forstyrrelser i tankefeltene.

Per 2016 finnes det ikke vitenskapelig dokumentasjon for at meridianer og tankefelt eksisterer. Det er heller ikke sikkert dokumentert at tankefeltterapi har noen terapeutisk effekt. I Norge godkjennes ikke tankefeltterapi som metode av Den norske psykologforening, selv om enkelte norske psykologer har tatt til orde for bruk av metoden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Mats Uldal

Dette er en artikkel som er basert på direkte feil.Metoden ble ikke oppdaget i 1981 men den er utviklet over tid siden 1979. Den bygger overhode ikke på suggesjon men tvertimot er hele poenget at man aldri skal forslå eller styre klienten på noen som helst måte.TFT bygger på forståelsen av at den enkelte selv sitter med svaret og evnen til å løse sine følelsesmessige problemer.Metoden har ganske få formelle forskningsstudier selv om disse er sterkt økende.Den har derimot hundretusenvis av rapporter fra klienter som hevder å ha blitt betydelig bedre på kortere tid enn det som er vanlig innen dette feltet.Idag brukes metoden av mange typer helsepersonell og aksepteres av et stadig økende antall psykologer og psykiatere.

svarte Joanna Rzadkowska

Hei,enig,jeg har innført rettelsene dine. Skal prøve å kredittere deg som medforfatter.Mvh,Joanna Rządkowska

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg