Effekten av akupunktur er vanskelig å vurdere. Det er sprikende resultater i forskningslitteraturen: Noen studier viser effekt, men mange gjør det ikke. Studier på pasienter vedrørende effekten av akupunktur er dessuten utfordrende fordi tradisjonell akupunktur er en individualisert behandling, og det finnes mange ulike teknikker og stilarter. Det er også vanskelig å finne en ideell kontrollmetode å sammenligne med.
Mange randomiserte, kontrollerte studier bruker falsk akupunktur (sham acupuncture) som sammenligning. Imidlertid er det vanskelig å dobbeltblinde slike studier, det vil si å designe eksperimentene slik at akupunktøren ikke selv kan vite om ekte eller falsk behandling gis. Dermed kan man ikke se bort ifra at akupunktøren (ubevisst) påvirker prosessen og dermed resultatet av behandlingen.
Enkelte metastudier har konkludert med at akupunktur kan være en nyttig behandling å tilby pasienter med enkelte typer plager, i tillegg til vanlig medisin. Eksempel på plager hvor akupunktur har fått påvist en signifikant effekt er migrene, nakkesmerter og kroniske korsryggsmerter. Det kan antakelig også virke smertelindrende under fødsel og kvalme (for eksempel ved cellegiftbehandling eller etter operasjoner). Mye av denne effekten kan forklares som en placeboeffekt.
Det er få studier som har funnet at ekte akupunktur virkelig er bedre enn falsk akupunktur, og problemene med blant annet manglende dobbeltblinding gjør at det trengs mer systematisk forskning før man kan trekke sikre konklusjoner.
Akupunktur er likevel en behandlingsform som er forbundet med relativt lav risiko. Akupunktur kan være et mulig behandlingsvalg ved kroniske smerter, gitt at man er klar over at det ikke foreligger noen entydig dokumentasjon for behandlingseffekt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.