Tanncyste er et væskefylt hulrom i over- eller underkjeven der cysten er knyttet til en tann. En tanncyste kan skyldes en utviklingsforstyrrelse eller en steril rotspissbetennelse. Tanncyster kan også utvikle seg rundt kronen på en visdomstann som er forhindret fra å bryte frem i munnen. Hvis en tanncyste blir infisert av bakterier kan det gå infeksjon i cysten.

Faktaboks

Etymologi
av gresk kystis, ‘blære’

Behandlingen av disse cystene varierer. De fleste cyster har en eller annen følgetilstand som krever at de fjernes kirurgisk. Dette kan være at cysten vokser og huler ut kjeven, eller at veksten forandrer posisjonen på nærliggende tenner. Det kan også bli infeksjon med bakterier i cysten, og da vil de sprenge og gjøre vondt, og en sjelden gang bryte frem gjennom kjevebenet. Da er det nødvendig med kirurgisk fjerning.

I noen tilfeller lar man cyster stå, mest fordi det er andre grunner til ikke å gjøre et kirurgisk inngrep hos pasienten. Cysten må da følges regelmessig med røntgenbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg