Tannrotbetennelse er en konsekvens av langvarig eller akutt betennelse i tannmargen (pulpitt), hvor tannmargen har dødd (nekrotisert) på grunn av påkjenning fra betennelsen.

Betennelsen skyldes nesten alltid alvorlig karies, en tannrestaurering (krone, fylling) eller sjeldne, spesielle tannanatomiske forhold. Tannrotbetennelse kan også være et resultat av et kraftig slag mot tannen.

En frisk tannmarg har god blodforsyning og opprettholder et immunforsvar mot bakteriene i omgivelsene. Når tannmargen dør kan bakteriene lettere gi infeksjon. Betennelsen som kommer av infeksjonen vil spre seg til tannrotspissen der tannmargen har en åpning (foramen apicale) mot kjevebenet. Betennelsen ødelegger så vevet rundt rotspissen og det oppstår en benbetennelse rundt rotspissen.

Det vanligste symptomet er smerte. Smerten kan være lett, og bare fremkomme ved påbiting, eller det kan være en bankende, sterk smerte. Hvis det er ømt på kjeven over tannrotspissen kan det tyde på kjevebyll. Hvis det har oppstått en slik kjevebyll kan pasienten ha feber og ha nedsatt allmenntilstand, det vil si føle seg generelt syk.

Ved en tannrotbetennelse må tannen rotfylles, uansett hvor i prosessen denne betennelsen er. Ved en rotfylling fjerner tannlegen den døde og infiserte tannmargen, desinfiserer hulrommet inni tannen og fyller opp hulrommet med et biokompatibelt fyllingsmateriale.

Er betennelsen kommet så langt som til tannbyll må tannlegen stikke hull på byllen for å få ut puss. Hvis pasienten har påvirket allmenntilstand gir tannlegen i tillegg antibiotika, oftest penicillin.

Som regel blir tannen helt funksjonell igjen etter en rotfylling, men vil være mer sprø og knekke lettere enn en tann som ikke er rotfylt. Noen kjenner en mild ømhet ved påbiting etter en rotfylling, men dette er kun i en kort tid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.