Tannrotbetennelse.

Tannrotbetennelse. Skjematisk lengdesnitt gjennom tenner og kjeveben. Illustrasjonen viser den forholdsvis hyppige forbindelsen mellom karies og tannrotbetennelse med cyste-(abscess)dannelse. Den kariøse prosessen trenger gjennom tannens emalje og tannben (dentin), og inn i pulpahulen hvor det dannes en infeksjonsprosess (pulpitt). Fra tannpulpa trenger bakteriene gjennom tannroten og ned i kjevebenet, hvor det dannes en pussfylt lomme (abscess) rundt rotspissen. Fra abscessen kan det dannes pussfylte ganger med innhold som tømmer seg ut på overflaten, ofte under tannkjøttet, hvor infeksjonen kan bre seg utover (flegmone). Det er likevel mulig at prosessen gradvis kan gå tilbake av seg selv eller omdannes til et såkalt apikalt granulom, det vil si en ansamling betent bindevev som sjelden gir symptomer.

Av /KF-arkiv ※.

Tannrotbetennelse er betennelse i tannkjøttet rundt en tanns rotspiss. Tannrotbetennelse skyldes en akutt eller kronisk bakterieinfeksjon i tannens indre (pulpitt). Infeksjonen gjør at tannpulpaen dør.

Faktaboks

Også kjent som

periodontitis apicalis, apikal periodontitt, rotspissbetennelse

De vanligste symptomene er smerte i form av ising inntil tannpulpa er død. Det er også vanlig med ømhet ved tygging eller biting, selv etter at tannpulpa er ødelagt og død. Tannrotbetennelse behandles effektivt med rotfylling.

Årsak

Inne i alle tenner er det et hulrom som kalles tannpulpa eller «tannens nerve». Der er det nerver, blodårer og lymfeårer. Det er også celler som til en viss grad kan reparere skader fra tannens innside. Betennelse i tannpulpa forårsakes stort sett av hull i tennene (karies), men kan også skyldes tannrestaureringer (krone eller fylling) eller et kraftig slag mot tannen (traume).

En frisk tannpulpa kan selv forsvare seg mot bakterier i omgivelsene. Ved infeksjon som følge av karies, eller betennelse som følge av tannrestaurering eller slag mot tannen, kan vevet i tannpulpaen dø. Dette gir gode vekstvilkår for bakterier inne i tannen, og bakteriene skaper en infeksjon som fortsetter helt til rotspissen av tannen. Der åpner tannen seg mot kjevebeinet (foramen apicale). Det er gjennom denne åpningen blod- og nerveforsyningen går. Betennelsen kan deretter ødelegge vevet rundt rotspissen.

Symptomer

Det vanligste symptomet er smerte. Hvis det er betennelse i tannpulpa (pulpitt) og nerven enda ikke er helt ødelagt, kan tannen gi følelse av ising. Dersom hele tannpulpa er død, forsvinner isingen, og smerter ved tygging kan forekomme. Fordi man da har en betennelse i rotspissen og under tannen, vil det mekaniske trykket som kommer av tygging og sammenbiting gjøre vondt. Trykket fra betennelsen kan gjøre at tannen skyves litt ut, og dermed står litt høyere enn tennene ved siden av.

Tannrotbetennelse kan utvikle seg til en tannbyll om den ikke behandles.

Diagnostikk

Det er tannleger som diagnostiserer tannrotbetennelse. Diagnosen stilles på bakgrunn av sykehistorie, undersøkelse og bildeundersøkelse (røntgenundersøkelse).

Behandling

Ved tannrotbetennelse må tannen rotfylles. Da fjerner tannlegen infeksjonen i tannpulpa og i tannens rotkanaler, desinfiserer hulrommet inne i tannen, og fyller opp hulrommet med et fyllingsmateriale.

Prognose

Som regel blir tannen helt funksjonell etter en rotfylling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg