Kjeve.

Kjeve. Hodeskallen sett fra siden.

Av /NTB Scanpix ※.
Overkjevebeinet
Av /Shutterstock.

Overkjeven er den øvre delen av kjeven. Overkjeven består av nedre del av de to overkjevebeina (ossa maxillaria) samt eventuelt av mellomkjevebeinet (os incisivum, Goethes mellomkjevebein) på innsiden av fortennene. Overkjevebenet danner bunnen og indre del av øyehulene, mesteparten av neseåpningen, og bunnen i nesehulen, som samtidig utgjør ganefremspringet eller det beinete taket i munnhulen, også kalt den harde ganen (processus palatinus). Til siden er overkjevebeinet forbundet med kinnbeinet. Undersiden av overkjeven har et hesteskoformet, buet fremspring (processus alveolaris) som er feste for overkjevetennene. Mellom dette fremspringet og øyehulene oppstår det på hver side et pyramideformet hulrom inne i beinet som i løpet av barneårene utvikler seg til de to overkjevebihulene (sinus maxillares).

Faktaboks

Også kjent som
maxilla

Mens de to overkjevebeina forblir adskilt med en åpen sprekk mellom dem hele livet, vokser mellomkjevebeinet som regel sammen med omgivelsene i løpet av småbarnsårene, og blir en del av den harde ganen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg