underkjeven

Kjeve. Hodeskallen sett fra siden.

Kjeve. av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Underkjeven er den nedre delen av kjeven. Underkjeven skiller seg fra de øvrige bena i skallen ved at den har et bevegelig ledd på hver side, kalt kjeveleddet.

Faktaboks

underkjeven

mandibula

Også kjent som

mandibula

Struktur

Man skiller mellom det hesteskoformede underkjevelegemet (corpus mandibulae) og den oppstikkende, flate underkjevegrenen på hver side (ramus mandibulae). Hos voksne, yngre mennesker danner den en vinkel på om lag 100–120° med kjevelegemet; på barn og gamle mennesker er vinkelen større, det vil si at underkjevegrenen heller mer skrått bakover.

Funksjon

Underkjevelegemet danner feste for de 10 melketennene, og senere for de 14-16 permanente tennene.

Tyggemusklene er dels festet baktil på undersiden av underkjevebuen, dels på en utstikkende spiss (processus coronoideus) øverst, foran på underkjevegrenen. Hos gamle mennesker med dårlige tenner og redusert tyggekraft kan underkjeven skrumpe og bli tynnere (atrofi). Ved fullstendig tannutfall svinner bensubstansen rundt tennene (alveolprosessene), slik at underansiktet virker mindre når kjevene biter sammen.

Utvikling

I likhet med overkjeven er underkjeven todelt hos nyfødte, slik som hos dyrene, men vokser sammen til ett ben i løpet av første levehalvår.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg