Tannrotankylose er en betennelsesprosess der deler av en tannrot erstattes av kjevebenet og gjør tannen totalt ubevegelig. Roten blir dermed sammenhengende med kjevebenet. Årsaken er som regel en skade av tannen (tanntraume).

Normalt er en tann festet i kjeven ved hjelp av periodontalmembranen. Denne membranen består i hovedsak består av kollagenfibre som på den ene siden er festet i tannrotens cementoverflate og på den andre siden er festet i kjevebenet. Dette festet gjør at tannen får et litt fleksibelt oppheng som gjør at den kan bevege seg litt i alle retninger, i fall den utsettes for krefter eller tanntraumer.

Når en tann ankyloserer vil den bli så stiv at selv små støt eller slag kan få den til å knekke. Behandlingen er å la tannen stå så lenge det er tilrådelig, eller fjerne den kirurgisk, noe som innebærer at tannlegen må bore bort ben og den ankyloserte delen av tannen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg