Ankylose er leddstivhet som skyldes at leddendene vokser sammen, eller at leddbåndene skrumper slik at bevegeligheten i leddet hindres.

Det er to typer ankylose; ossøs ankylose og fibrøs ankylose. Ossøs ankylose gir nedsatt bevegelighet grunnet sammenvoksning av ben, mens fibrøs ankylose gir nedsatt bevegelighet grunnet skrumpning av leddkapsel og leddbånd.

Ankylose kan oppstå ved betennelse i leddbrusken, som for eksempel ved gikt eller ved direkte skade av leddet. Ankylose kan også skyldes manglende bruk av leddet, som for eksempel ved en nerve- eller muskellidelse eller ved skrumping av omgivende vev, for eksempel etter en forbrenning.

Hvis et defekt ledd gir smerter ved bevegelse, kan det bli nødvendig å stive av leddet i en bestemt stilling. I andre tilfeller kan en foreta en operasjon, som for eksempel å sette inn et kunstig ledd for å bedre funksjonen i leddet.

Ankylose i kjeveleddet gir nedsatt gapeevne, vansker med spising, snakking og munnhygiene. Det kan gi nedsatt vekst og dermed ansiktsasymmetri/-deformitet og feilbitt hos barn. Behandlingen er plastisk operasjon i leddområdet, eventuelt innsetting av ribbenstransplantat eller totalprotese i kjeveleddet, ledsaget av aktive øvelser og behandling av et eventuelt feil sambitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.