Ankylose, leddstivhet som skyldes at leddendene vokser sammen, eller at leddbåndene skrumper slik at bevegeligheten i leddet hindres. Nedsatt bevegelighet pga. benet sammenvoksning kalles ossøs ankylose, mens skrumpning av leddkapsel og leddbånd kalles fibrøs ankylose. 

Ankylose kan oppstå ved betennelse i leddbrusken, som f.eks. ved gikt, eller ved direkte skade av leddet. Ankylose kan også skyldes manglende bruk av leddet, f.eks. ved en nerve- eller muskellidelse, eller skrumping av omgivende vev, f.eks. etter en forbrenning.

Hvis et defekt ledd gir smerter ved bevegelse, kan det bli nødvendig å stive av leddet i en gunstig stilling. I andre tilfeller kan en foreta en plastisk operasjon, f.eks. sette inn et kunstig ledd, for å bedre funksjonen i leddet.

Ankylose i kjeveleddet gir nedsatt gapeevne, vansker med spising, snakking og munnhygiene og kan gi nedsatt vekst og dermed ansiktsasymmetri/-deformitet og feil bitt hos barn. Behandlingen er plastisk operasjon i leddområdet, evt. innsetting av ribbenstransplantat eller totalprotese i kjeveleddet, ledsaget av aktive øvelser og behandling av et evt. feil sambitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.