Ankylose
Ankylose av høyre kneledd på grunn av en langvarig infeksjonssykdom, trolig tuberkulose.
Ankylose
Av .

Ankylose er leddstivhet som skyldes at leddendene vokser sammen, eller at leddbåndene skrumper slik at bevegeligheten i leddet hindres.

Faktaboks

Uttale
ankylˈose
Etymologi
av gresk ankylosis, ‘leddstivhet’

Typer

Det er to typer ankylose; ossøs ankylose og fibrøs ankylose. Ossøs ankylose gir nedsatt bevegelighet grunnet sammenvoksning av bein, mens fibrøs ankylose gir nedsatt bevegelighet grunnet skrumpning av leddkapsel og leddbånd.

Årsaker

Ankylose kan oppstå ved betennelse i leddbrusken, som for eksempel ved gikt eller ved direkte skade av leddet. Ankylose kan også skyldes manglende bruk av leddet, som for eksempel ved en nerve- eller muskellidelse eller ved skrumping av omgivende vev, for eksempel etter en forbrenning.

Behandling

Hvis et defekt ledd gir smerter ved bevegelse, kan det bli nødvendig å stive av leddet i en bestemt stilling. I andre tilfeller kan en foreta en operasjon, som for eksempel å sette inn et kunstig ledd for å bedre funksjonen i leddet.

Ankylose i kjeveleddet

Ankylose i kjeveleddet gir nedsatt gapeevne, vansker med spising, snakking og munnhygiene. Det kan gi nedsatt vekst og dermed ansiktsasymmetri/-deformitet og feilbitt hos barn. Behandlingen er plastisk operasjon i leddområdet, eventuelt innsetting av ribbeinstransplantat eller totalprotese i kjeveleddet, ledsaget av aktive øvelser og behandling av et eventuelt feil sambitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg