Ankylose, leddstivhet som skyldes at leddendene vokser sammen, eller at leddbåndene skrumper slik at bevegeligheten i leddet hindres. Nedsatt bevegelighet pga. benet sammenvoksning kalles ossøs ankylose, mens skrumpning av leddkapsel og leddbånd kalles fibrøs ankylose. 

Ankylose kan oppstå ved betennelse i leddbrusken, som f.eks. ved gikt, eller ved direkte skade av leddet. Ankylose kan også skyldes manglende bruk av leddet, f.eks. ved en nerve- eller muskellidelse, eller skrumping av omgivende vev, f.eks. etter en forbrenning.

Hvis et defekt ledd gir smerter ved bevegelse, kan det bli nødvendig å stive av leddet i en gunstig stilling. I andre tilfeller kan en foreta en plastisk operasjon, f.eks. sette inn et kunstig ledd, for å bedre funksjonen i leddet.

Ankylose i kjeveleddet gir nedsatt gapeevne, vansker med spising, snakking og munnhygiene og kan gi nedsatt vekst og dermed ansiktsasymmetri/-deformitet og feil bitt hos barn. Behandlingen er plastisk operasjon i leddområdet, evt. innsetting av ribbenstransplantat eller totalprotese i kjeveleddet, ledsaget av aktive øvelser og behandling av et evt. feil sambitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.