Tynntarmen

Tynntarmen er tarmkanalens første del, umiddelbart etter magesekken. Den er 4–5 meter lang og går via en spesiell ventil over i tykktarmen. Innvendig er tynntarmen dekket av tarmtotter; overflaten som tar opp næring blir på den måten stor. Muskellagene driver tarminnholdet fremover.

Av /Store medisinske leksikon ※.

Tarmtotter er mikroskopiske utbukinger av slimhinnen i tynntarmen, som bidrar til å øke slimhinneoverflaten og dermed bedre oppsugingen av næringsstoffer.

Faktaboks

Etymologi

av latin villus, 'hårdott'

Også kjent som

villus, flertall: villi

Tarmtottene er mindre enn én millimeter høye, men det kan være opptil 5000 av dem per kvadratcentimeter. Inne i hver tarmtott er det en lymfeåregren og ørsmå hårrørsårer som transporterer de oppsugde næringsstoffene videre.

Ved enkelte sykdommer, for eksempel cøliaki, forsvinner tarmtottene. Det fører til dårlig oppsuging av næringsstoffer, diaré og ernæringssvikt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg