Cøliaki, tynntarmsykdom som skyldes at pasientene ikke tåler kornproteinet gluten. Inntak av kornprodukter fører derfor til en allergilignende reaksjon i tynntarmen. Tarmtottene ødelegges, og oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen blir hemmet fordi tarmoverflaten blir mindre. Fett og fettløselige vitaminer rammes spesielt, sammen med kalsium, som er viktig bl.a. for benbygningen. Sykdommen forekommer hos 1–3 ‰ av befolkningen.

Cøliaki kan starte allerede i barneårene, ofte med vage og ukarakteristiske symptomer, vantrivsel, avmagring og dårlig vekst. Pasientene kan også bli blodfattige, og mineralforstyrrelser kan føre til muskelsmerter og kramper. Når sykdomsbildet er fullt utviklet, er diagnosen lett å stille. Men det er mange som har sykdommen i lett grad, og andre utvikler ikke sykdommen før i voksen alder. Da kan det gå lang tid før en riktig diagnose blir stilt.

Det er en rekke blodprøver som kan gi mistanke om malabsorpsjon. En kan også måle antistoffer mot glutenkomponenter i blodet. Vanligvis må man imidlertid ta en vevsprøve av tynntarmslimhinnen for å stille diagnosen cøliaki sikkert. Dette gjøres via et gastroskop. Dersom diagnosen er sannsynliggjort, vil responsen på behandlingsforsøk gi endelig svar.

Behandlingen av cøliaki er i prinsippet enkel: Pasientene blir helt symptomfrie dersom all gluten fjernes fra kostholdet. Tarmtottene vokser ut igjen, og tarmen fordøyer maten og suger næringsstoffene opp som normalt. Problemet er å holde en absolutt diett; gluten finnes i mange kornsorter, og pasienten kan dermed ikke spise vanlig brød. Ris, mais, soya og bokhvete inneholder ikke gluten, og mange baserer hjemmebaksten på disse frøsortene. Det skal bare små mengder av gluten til for å gi symptomer, og dietten må derfor holdes strengt, og hele livet. Dersom man begynner å spise mat med gluten, vil symptomene melde seg ganske raskt igjen. Cøliaki er en livslang sykdom, men en forbigående overfølsomhet for gluten kan forekomme hos enkelte spedbarn og småbarn. I slike tilfeller kan dietten normaliseres etter noen år.

Norsk Cøliakiforening, stiftet 1974, arbeider med å spre opplysning om sykdommen og gi veiledning til medlemmene om såvel kostråd som trygdemessige forhold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.