cøliaki

Cøliaki er en tynntarmsykdom som skyldes at den syke ikke tåler kornproteinet gluten. Gluten finnes i alle kornsorter unntatt havre, men også havreprodukter kan inneholde spormengder av andre kornsorter. Inntak av kornprodukter fører til en allergilignende reaksjon i tynntarmen. Tarmtottene ødelegges, dermed blir tarmoverflaten mindre og oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen blir hemmet. Fett og fettløselige vitaminer rammes spesielt, sammen med kalsium, som er viktig blant annet for benbygningen. Sykdommen forekommer hos 1–3 promille av befolkningen og hovedbehandlingen er strengt glutenfri kost.

Faktaboks

Uttale
søliakˈi

Sykdomsbilde

Cøliaki kan starte allerede i barneårene, ofte med vage og ukarakteristiske symptomer, vantrivsel, avmagring og dårlig vekst på grunn av dårlig opptak av næringsstoffer. Pasientene kan også bli blodfattige, og mineralforstyrrelser kan føre til muskelsmerter og kramper. Når sykdomsbildet er fullt utviklet, er diagnosen lett å stille.

Det er mange som har sykdommen i lett grad og andre utvikler ikke sykdommen før i voksen alder. Da kan det gå lang tid før en riktig diagnose blir stilt. Det finnes også tallrike andre varianter av matvareintoleranse som gjør det vanskelig å stille riktig diagnose.

Diagnostikk

Det er en rekke blodprøver som kan gi mistanke om dårlig opptak av næringsstoffer. Ved mistanke om cøliaki kan man måle antistoffer mot glutenkomponenter i blodet, først og fremst anti-transglutaminase. Påvisning av høye verdier av anti-transglutaminase er et viktig tegn, og hos barn i mange tilfeller tilstrekkelig for å stille diagnosen.

Vanligvis må man imidlertid ta en vevsprøve av tynntarmslimhinnen for å stille diagnosen cøliaki sikkert. Dette gjøres via et gastroskop. Vevsprøver fra tolvfingertarmen viser da avflating av tarmtottene og betennelsesforandringer i slimhinnen.

Behandling

Behandlingen av cøliaki er i prinsippet enkel. Pasientene blir helt symptomfrie dersom all gluten fjernes fra kostholdet. Tarmtottene vokser ut igjen, og tarmen fordøyer maten og suger næringsstoffene opp som normalt. Problemet er å holde en absolutt diett. Gluten finnes i mange kornsorter, og pasienten kan for eksempel ikke spise vanlig brød.

Ris, mais, soya og bokhvete inneholder ikke gluten, og mange baserer hjemmebaksten på disse frøsortene. Det skal bare små mengder av gluten til for å gi symptomer, og dietten må derfor holdes strengt, og hele livet. Dersom man begynner å spise mat med gluten, vil symptomene melde seg ganske raskt igjen. Cøliaki er en livslang sykdom, men en forbigående overfølsomhet for gluten kan forekomme hos enkelte spedbarn og småbarn. I slike tilfeller kan dietten normaliseres etter noen år.

Norsk Cøliakiforening, stiftet i 1974, arbeider med å spre opplysning om sykdommen og gi veiledning til medlemmene om såvel kostråd som trygdemessige forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg