Cøliaki er en tynntarmsykdom som skyldes at den som har sykdommen ikke tåler kornproteinet gluten. Gluten finnes i kornsortene hvete, rug, bygg og spelt. Havre og bokhvete er i utgangspunktet glutenfrie, men kan inneholde spormengder av andre kornsorter.
Faktaboks
- Uttale
- søliakˈi
Inntak av kornprodukter fører til en allergilignende reaksjon i tynntarmen hos personer med cøliaki. Tarmtottene ødelegges, dermed blir tarmoverflaten mindre, og oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen blir hemmet. Fett og fettløselige vitaminer rammes spesielt, sammen med kalsium, som er viktig blant annet for benbygningen.
Sykdommen forekommer hos minst én prosent av befolkningen, men mørketallene er store, og mange går udiagnostisert i lang tid. Behandlingen er strengt glutenfri kost.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.