Deig
Gluten danner sterke, elastiske nettverk under elting. Dette nettverket strekker seg og fanger luftboblene som dannes når deigen hever slik at brødet blir luftig. Deigen blir smidig, elastisk og porøs.
Deig
Av /Shutterstock.

Cøliaki er en tynntarmsykdom som skyldes at den som har sykdommen ikke tåler kornproteinet gluten. Gluten finnes i kornsortene hvete, rug, bygg og spelt. Havre og bokhvete er i utgangspunktet glutenfrie, men kan inneholde spormengder av andre kornsorter.

Faktaboks

Uttale
søliakˈi

Inntak av kornprodukter fører til en allergilignende reaksjon i tynntarmen hos personer med cøliaki. Tarmtottene ødelegges, dermed blir tarmoverflaten mindre, og oppsugingen av næringsstoffer fra tarmen blir hemmet. Fett og fettløselige vitaminer rammes spesielt, sammen med kalsium, som er viktig blant annet for benbygningen.

Sykdommen forekommer hos minst én prosent av befolkningen, men mørketallene er store, og mange går udiagnostisert i lang tid. Behandlingen er strengt glutenfri kost.

Sykdomsbilde

Cøliaki kan starte allerede i barneårene, ofte med vage og ukarakteristiske symptomer, vantrivsel, avmagring og dårlig vekst på grunn av dårlig opptak av næringsstoffer. Pasientene kan også bli blodfattige, og mineralforstyrrelser kan føre til muskelsmerter og kramper. Når sykdomsbildet er fullt utviklet, er diagnosen lett å stille.

Det er mange som har sykdommen i lett grad. Andre utvikler ikke sykdommen før i voksen alder, og da kan det gå lang tid før en riktig diagnose blir stilt. Det finnes også tallrike andre varianter av matvareintoleranse som gjør det vanskelig å stille riktig diagnose.

Diagnostikk

Det er en rekke blodprøver som kan gi mistanke om dårlig opptak av næringsstoffer. Ved mistanke om cøliaki kan man måle antistoffer mot glutenkomponenter i blodet, først og fremst anti-transglutaminase. Påvisning av høye verdier av anti-transglutaminase er et viktig tegn, og hos barn i mange tilfeller tilstrekkelig for å stille diagnosen.

Vanligvis må man imidlertid ta en vevsprøve av tynntarmslimhinnen for å stille diagnosen cøliaki sikkert. Dette gjøres via et gastroskop. Vevsprøver fra tolvfingertarmen viser da avflating av tarmtottene og betennelsesforandringer i slimhinnen.

Behandling

Behandlingen av cøliaki er i prinsippet enkel. Pasientene blir helt symptomfrie dersom all gluten fjernes fra kostholdet. Tarmtottene vokser ut igjen, og tarmen fordøyer maten og suger næringsstoffene opp som normalt. Problemet er å holde en absolutt diett. Gluten finnes i mange kornsorter, og pasienten kan for eksempel ikke spise vanlig brød.

Ris, mais, soya og bokhvete inneholder ikke gluten, og mange baserer hjemmebaksten på disse frøsortene. Det skal bare små mengder av gluten til for å gi symptomer, og dietten må derfor holdes strengt, og hele livet. Dersom man begynner å spise mat med gluten, vil symptomene melde seg ganske raskt igjen.

Cøliaki er en livslang sykdom, men en forbigående overfølsomhet for gluten kan forekomme hos enkelte spedbarn og småbarn. I slike tilfeller kan dietten normaliseres etter noen år.

Norsk Cøliakiforening, stiftet i 1974, arbeider med å spre opplysning om sykdommen og gi veiledning til medlemmene om såvel kostråd som trygdemessige forhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg