Vegetabilsk terpentin (terpentinolje) utvinnes ved destillasjon av balsam i visse nåletrær (hovedsakelig furuarter) og brukes i skokrem, møbelpolitur og i mindre utstrekning til oppløsning og fortynning av maling og lignende.

Mineralterpentin er det samme som white spirit.

Terpentinforgiftning

Terpentinforgiftning er en helseskade som følge av inntak eller innånding av terpentin, enten vegetabilsk terpentin eller mineralterpentin.

Akutt forgiftning

Akutt forgiftning oppstår ved drikking eller massiv innånding av treterpentin eller white spirit og medfører umiddelbare helseskader, dels som følge av at noe kommer ned i lungene, dels ved virkning på indre organer og på sentralnervesystemet.

Det er fare for bevisstløshet og i tillegg mulige lever-, nyre-, blod- og hjerteskader, men faren er liten ved engangseksponering. Nedsvelging gir kvalme og ofte spontane brekninger.

Som førstehjelp ved nedsvelging skal man ikke fremkalle brekninger, men gi noen spiseskjeer smeltet fløteiskrem, kremfløte, rømme eller matolje for å forandre overflatespenningen på stoffet (reduserer risiko for lungeskade) og for å forsinke oppsuging fra tarmen. Man må unngå at eventuelt oppkast kommer i lungene. Ved hoste, kraftige brekninger, irritasjon i luftveiene, sløvhet, tretthet eller blekhet bør vedkommende innlegges i sykehus. Ved bevisstløshet må man sørge for at pasienten har frie luftveier, og gi kunstig åndedrett hvis pusten stanser.

Kronisk forgiftning

Innånding i høy konsentrasjon regelmessig over mange år kan føre til psykiske forandringer og eventuelt løsemiddelskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg