Vegetabilsk terpentin (terpentinolje) utvinnes ved destillasjon av balsam i visse nåletrær (hovedsakelig furuarter) og brukes i skokrem, møbelpolitur og i mindre utstrekning til oppløsning og fortynning av maling og lignende.

Mineralterpentin er det samme som white spirit.

Terpentinforgiftning er en helseskade som følge av inntak eller innånding av terpentin, enten vegetabilsk terpentin eller mineralterpentin.

Akutt forgiftning oppstår ved drikking eller massiv innånding av treterpentin eller white spirit og medfører umiddelbare helseskader, dels som følge av at noe kommer ned i lungene, dels ved virkning på indre organer og på sentralnervesystemet.

Det er fare for bevisstløshet og i tillegg mulige lever-, nyre-, blod- og hjerteskader, men faren er liten ved engangseksponering. Nedsvelging gir kvalme og ofte spontane brekninger.

Som førstehjelp ved nedsvelging skal man ikke fremkalle brekninger, men gi noen spiseskjeer smeltet fløteiskrem, kremfløte, rømme eller matolje for å forandre overflatespenningen på stoffet (reduserer risiko for lungeskade) og for å forsinke oppsuging fra tarmen. Man må unngå at eventuelt oppkast kommer i lungene. Ved hoste, kraftige brekninger, irritasjon i luftveiene, sløvhet, tretthet eller blekhet bør vedkommende innlegges i sykehus. Ved bevisstløshet må man sørge for at pasienten har frie luftveier, og gi kunstig åndedrett hvis pusten stanser.

Innånding i høy konsentrasjon regelmessig over mange år kan føre til psykiske forandringer og eventuelt løsemiddelskade.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.