Testikkel.

Testikkel. Skjematisk fremstilt snitt gjennom testikkelen og bitestikkelen.

Av /KF-arkiv ※.

Sædlederen er utførselsrøret for sæd hos menn. Sædlederen er cirka 40 centimeter lang og 3 millimeter tykk. Den ligger mellom bitestikkelen, som en diffus fortsettelse av denne, og prostata. Det går en sædleder fra hver testikkel.

Faktaboks

Også kjent som
ductus deferens, vas deferens

Oppbygning

Sædlederen består av glatt muskulatur. Innvendig er den dekket av en slimhinne som består av et toradet epitel med flimmerhår. Det knapt millimeterstore, åpne tverrsnittet (lumen) er stjerneformet.

Forløp

Sædlederen går i sædstrengen gjennom lyskekanalen og indre lyskeåpning til bukhulen og løper deretter under bukhinnen mot ryggsiden av det lille bekkenet til urinblæren. Her stiger sædlederen opp mot urinblærens side- og bakvegg, krysser mellom veggen og urinlederen, og går steilt ned mot blærebunnen hvor den utvider seg til ampulla seminalis. De to sædlederne munner inn i baksiden av prostata, etter å ha gått sammen med sædblærene i en felles ductus ejaculatorius.

Klinikk

Ved operativ sterilisering av mannen blir begge sædlederne overskåret og underbundet (vasektomi). På grunn av det stjerneformede lumenet kan det senere være vanskelig å gjenvinne sædpassasjen ved et eventuelt ønske om reoperasjon.

En dreining av sædlederen med testikkelen (testistorsjon) kan føre til at blodtilførselen blir avklemt, slik at det oppstår nekrose i vevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg