sædlederen

Illustrasjon av mannens urinveisystem og reproduksjonssystem, som begge munner ut i penis.
Av .

Artikkelstart

Sædlederen er et cirka 40 centimeter langt og 3 millimeter tykt utførselsrør for sæd. Det består av glatt muskulatur og ligger mellom bitestikkelen, som en diffus fortsettelse av denne, og prostata. Innvendig er sædlederen dekket av en slimhinne som består av et toradet epitel med flimmerhår. Det knapt millimeterstore, åpne tverrsnittet (lumen) er stjerneformet.

Faktaboks

Også kjent som
ductus deferens ellervas deferens

Sædlederen går i sædstrengen gjennom lyskekanalen og indre lyskeåpning til bukhulen og løper deretter under bukhinnen mot dorsalflaten (ryggsiden) av det lille bekken til urinblæren. Her stiger sædlederen opp mot urinblærens side- og bakvegg, krysser mellom veggen og urinlederen, og går steilt ned mot blærebunnen hvor den utvider seg til ampulla seminalis. De to sædlederne munner inn i baksiden av prostata, etter å ha gått sammen med sædblærene i en felles ductus ejaculatorius.

Ved operativ sterilisering av mannen blir begge sædlederne overskåret og underbundet (vasektomi). På grunn av det stjerneformede lumen kan det senere være vanskelig å gjenvinne sædpassasjen ved et eventuelt ønske om reoperasjon.

En dreining av sædlederen med testikkelen (testistorsjon) kan føre til at blodtilførselen blir avklemt, slik at det oppstår nekrose i vevet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg