trastuzumab

Artikkelstart

Trastuzumab er et legemiddel som brukes i behandlingen av brystkreft. Trastuzumab er et monoklonalt antistoff rettet mot HER2 (human epidermal vekstfaktor reseptor), en reseptor som tar i mot vekstsignaler. Det er også kjent under varemerkenavnet Herceptin.

HER2 (også kalt neu eller erbB2) finnes i unormal konsentrasjon på overflaten av cellene i en del krefttyper, blant annet hos 25–30 prosent av alle brystkreft-tilfeller. Dette skyldes en genamplifikasjon, det vil si at genet for HER2 er kopiert opp i et mye større antall eksemplarer enn vanlig. Ved en slik opphopning av reseptoren blir kreftcellene hurtigvoksende og får større tendens til spredning. Svulster som uttrykker HER2 kalles 'HER2-positive' og vil være følsomme for trastuzumab.

Intravenøs tilførsel av trastuzumab kan få svulstene til å krympe og forlenge levetiden hos kvinner med spredning fra HER2-positiv bryskreft. Når trastuzumab gis som tilleggsbehandling i tidlige stadier, reduseres risikoen for tilbakefall med nesten halvparten hos kvinner med HER2-positiv brystkreft.

På grunn av trastuzumab sin mulige skadevirkning på hjertefunksjonen bør man overvåke hjertefunksjonen nøye under behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg