Trastuzumab er et legemiddel som brukes i behandlingen av brystkreft. Trastuzumab er et monoklonalt antistoff rettet mot HER2 (human epidermal vekstfaktor reseptor), en reseptor som tar i mot vekstsignaler. Det er også kjent under varemerkenavnet Herceptin.

HER2 (også kalt neu eller erbB2) finnes i unormal konsentrasjon på overflaten av cellene i en del krefttyper, blant annet hos 25–30 prosent av alle brystkreft-tilfeller. Dette skyldes en genamplifikasjon, det vil si at genet for HER2 er kopiert opp i et mye større antall eksemplarer enn vanlig. Ved en slik opphopning av reseptoren blir kreftcellene hurtigvoksende og får større tendens til spredning. Svulster som uttrykker HER2 kalles 'HER2-positive' og vil være følsomme for trastuzumab.

Intravenøs tilførsel av trastuzumab kan få svulstene til å krympe og forlenge levetiden hos kvinner med spredning fra HER2-positiv bryskreft. Når trastuzumab gis som tilleggsbehandling i tidlige stadier, reduseres risikoen for tilbakefall med nesten halvparten hos kvinner med HER2-positiv brystkreft.

På grunn av trastuzumab sin mulige skadevirkning på hjertefunksjonen bør man overvåke hjertefunksjonen nøye under behandlingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg