Biomarkører er stoffer eller molekyler som kan måles eller påvises i en kropp eller celle, og som forteller noe om en underliggende tilstand. For eksempel kan høye nivåer av protein i en urinprøve indikere nyresykdom, og en analyse av tennene til en person kan vise i hvilken grad personens oppvekstmiljø har vært forurenset av tungmetaller.

Biomarkører er målbare indikatorer som brukes innen mange felter, spesielt medisin, hvor de brukes i diagnostikk og planlegging av behandling.

Innen ernæring brukes biomarkører for måling av inntak av eller status for næringsstoffer. En mye brukt biomarkør er forekomst i blod av kolesterol eller de kolesterolholdige lipoproteinene LDL og HDL. Disse påvirkes i stor grad av mengde og type fett og karbohydrater som er spist i løpet av de siste ukene. En annen viktig biomarkør er nivået av glukose i blod, der høye nivåer av glukose etter et karbohydratrikt måltid kan tyde på problemer med glukosemetabolismen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg