Traume er en fellesbetegnelse på kroppslige skader eller følger av mentale skader. Begge typer kan forårsake alvorlig skade på liv og helse.

Faktaboks

Uttale
trˈæume
Etymologi
av gresk trauma, ‘sårskade’
Også kjent som
trauma

Kroppslig traume

Kroppslige traumer deles gjerne inn i penetrerende og stumpe traumer. Et penetrerende traume er en skade hvor en skarp gjenstand, for eksempel et stikkvåpen, gjennomborer huden og treffer indre organer. Stump traume skyldes at en uskarp gjenstand treffer kroppen med høy energi, for eksempel et bilratt eller et slag, uten å gjennombore huden. Ved stump traume er det kompresjon, akselerasjon og/eller retardasjon av indre organer som forårsaker skaden. Begge typer kroppslig traume kan forårsake livsfarlige skader på indre organer.

Alvorlig skade på to eller flere kroppsregioner, for eksempel brystkassen og buken, kalles multitraume eller omfattende traume. Slike skader kan raskt true liv og helse, og det er behov for rask tverrfaglig vurdering av helsepersonell for best mulig behandling. Av denne grunn eksisterer det på alle sykehus et såkalt traumeteam. Det er en sammensatt gruppe med kvalifisert og trent helsepersonell som er spesialisert på multitraumer. Hvert helseforetak i landet har ett sykehus som er såkalt traumesenter, som vil si at de har helsepersonell med spisskompetanse og utstyr til å behandle de mest alvorlige multitraumene.

Psykisk traume

Følger etter alvorlige mentale skader kalles psykisk traume og forårsakes av hendelser som et menneske vanligvis ikke skal oppleve, som krig, vold, eller overgrep. Eksempler på slike skader er panikkanfall, søvnforstyrrelser, og posttraumatisk stresslidelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg