Traumatologi er den delen av kirurgien som har med diagnostikk og behandling av kroppsskader å gjøre. Traumatologifaget omfatter behandlingen på ulykkesstedet (førstehjelp), transport til lege eller sykehus, behandling i sykehus, og rehabilitering etter fullført behandling.

Faktaboks

Uttale
traumatologˈi
Etymologi
av gresk trauma, ‘skade’, og logos, ‘ord, vitenskap’
Også kjent som

skadekirurgi

Traumatologien har fått stor betydning på grunn av økningen i trafikkulykker, arbeidsulykker, hjemmeulykker og andre typer ulykker, samt krigshandlinger og terrorhandlinger. Den utgjør en vesentlig del av kirurgien.

Skadene kan oppstå som følge av påvirkning fra flere ulike former for energi:

  • mekanisk energi eller ytre vold (støt, slag, stikk, skudd og lignende)
  • termisk energi (forbrenninger)
  • radioaktiv stråling (atombombeeksplosjoner og reaktorulykker).

Bakteriegifter, større kirurgiske inngrep og sterke medikamenter kan også inngå som skadeforvoldende komponenter.

Når skader skyldes samtidig påvirkning fra to eller flere energiformer, oftest mekanisk og termisk energi, oppstår kombinasjonsskader. Disse representerer et vanskelig problem i traumatologien. Multiple skader, det vil si flere skader på forskjellige deler av kroppen på grunn av ytre vold, er en annen utfordring. Disse skadene ser man særlig ved trafikkulykker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg