trippel-X-syndrom, tilstand med et ekstra (tredje) X-kromosom hos en kvinne (superfemale). Normale kvinner har 46 kromosomer i sine celler. Omtrent 1 av 1200 fødes med et ekstra X-kromosom, dvs. at de har tre X-kromosomer (i alt 47 kromosomer).

Tilstanden skyldes i de aller fleste tilfeller en skjevdeling i første meiotiske deling (se meiose) hos moren.

Kvinner med trippel-X-syndrom har økt hyppighet av betydningsløse misdannelser som epikantus (ekstra hudfold ved indre øyevinkel), ørefoldingsfeil og bøyde lillefingrer. Legemshøyden er i gjennomsnitt økt, særlig er bena relativt lengre enn kroppen. Kvinnene er ofte tynne. De har ikke spesielt mer uttalte kvinnelige kjønnskarakterer enn andre. Pubertet, seksualutvikling, fertilitet og menstruasjonsforhold er oftest normale, men forsinkede og sparsomme menstruasjoner er beskrevet. Språk, motorisk og psykososial utvikling er ofte lettere forsinket, og IQ viser i gjennomsnitt 85, men med vid variasjon. I en serie med 46 jenter som var fulgt opp fra fødselen, var spennet i IQ fra 64 til 120. Lettere psykiske forstyrrelser finnes oftere hos kvinner med trippel-X-syndrom, men de fleste har som nevnt normalt utseende og normal psykisk funksjon.

De fleste barn av kvinner med trippel-X-syndrom har normalt antall kromosomer, men tilstanden kan overføres til barna.

Det er ikke mulig å plukke ut jenter med trippel-X-syndrom verken som nyfødte, i barnealder eller som voksne. De kan bare påvises ved en kromosomundersøkelse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. november 2017 skrev Alex S

Trippel x er ikke arvelig om en kvinne som har syndromet skulle hatt barn i fremtiden.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.