Pneumothorax.

Pneumothorax. I de fleste tilfeller av pneumothorax vil det løse vevet rundt åpningen som luften passerer gjennom, virke som en ventil og danne en såkalt ventilpneumothorax. Ved innånding vil ventilen åpne seg når luften strømmer inn i pleurahulen, mens utåndingen vil medføre at åpningen lukker seg igjen og hindrer luften i å slippe ut. På den måten fylles pleuraspalten gradvis med luft som komprimerer lungen(e) med økende kraft.

Av /KF-arkiv ※.
Trykkpneumothorax
Dette er et røntgenbilde av en pasient som har brukket ribbena og pådratt seg en trykkpneumothorax. Luftrøret ses forskjøvet mot høyre på nivå med halsgropen. Over den venstre lungen kan man se de brukne ribbena, og luftkappen som er flere centimeter stor. Over dette samme feltet ser man tegning av muskelfibrene til musculus pectoralis major, dette på grunn av subkutant emfysem som oppstår når luft lekker ut under huden.
Trykkpneumothorax
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Trykkpneumothorax er en type pneumothorax (luft inne i pleurahulen) som kjennetegnes av at det samtidig bygger seg opp et stadig økende trykk i dette hulrommet. Dette skyldes at det er oppstått en ventilmekanisme på lekkasjestedet i brysthinnen (pleura). Dermed vil det strømme luft inn mellom den delen av pleura som kler lungenes overflate (pleura visceralis) og den delen som kler brystkassens innside (pleura parietalis) når pasienten puster inn, uten at luften slipper ut igjen på utpust. Det vil over ganske kort tid kunne bygge seg opp en stadig større mengde luft i pleurahulen og dermed et høyere trykk. Det høye trykket vil presse lungen sammen, påvirke tilbakestrømningen av blod til hjertet og dermed hjertets arbeid.

Faktaboks

Uttale

trykkpneumot'oraks

Også kjent som

engelsk tension pneumothorax

  • Les mer om årsaker til trykkpneumothorax i artikkelen om pneumothorax.

Trykkpneumothorax kan være livstruende og krever øyeblikkelig behandling. Behandlingen går ut på å suge ut den luften som er sluppet inn i pleurahulen ved hjelp av et dren, eventuelt slippe luften ut ved å stikke en kanyle inn mellom ribbena, dersom dren ikke er tilgjengelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg