Ulnarislammelse er en tilstand der funksjonen til nervus ulnaris (albuenerven) er opphevet eller sterkt svekket på grunn av skade eller sykdom.

Faktaboks

Uttale
ulnˈarislammelse

Symptomene er parestesier, nedsatt følelse og lammelse av muskler på lillefingersiden av hånden. Albuenerven ligger nær overflaten i en fure på innsiden av albuen, og dette er det vanligste stedet for en påvirkning av nerven. Et plutselig støt mot nerven i dette området gir smerter nedover mot lillefingeren (såkalt enkemannsstøt).

Ulnarislammelse vil kunne gå tilbake av seg selv hvis det ikke er kommet til en avkutting av nerven. Hvis nerven er avkuttet, er det nå vanlig å forsøke å sy den sammen igjen, men resultatet av dette er ikke alltid vellykket. Dersom man tror at lammelsen skyldes trange forhold i albueområdet, forsøker man å flytte nerven til forsiden av albuen slik at den ikke blir strukket så mye.

Varig ulnarislammelse kan gi klohånd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg