Parese er en delvis eller ufullstendig lammelse som gjør at personen ikke kan bevege de aktuelle musklene fullstendig. Dette skyldes en sykdom eller skade i hjernen, ryggmargen, nerveforsyningen til muskulaturen eller skade eller sykdom i selve muskulaturen.

Faktaboks

Uttale
parˈese
Etymologi
av gresk paresis, ‘slakking, avslapping’

Hyppigst skyldes en parese i en arm eller et ben at nerveforsyningen til muskulaturen er delvis skadet. Det vil resultere i redusert evne til å bruke den aktuelle armen eller benet.

Både ved sykdom og skader kan det foreligge en kombinasjon av paralyser (totale lammelser) og pareser. Dette vil si at noen muskler er helt lammet og andre bare er delvis lammet.

Ved hjelp av en klinisk nevrologisk undersøkelse og ulike supplerende undersøkelsesmetoder slik som MR av nervesystemet og elektriske diagnostiske metoder (elektromyografi og nevrografi) kan man kartlegge paresens utbredelse og finne ut om sentralnervesystemet, nerveforsyningen til musklene eller selve musklene er rammet og hvilken sykdomsprosess som foreligger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg