Paralyse er totalt tap av muskelstyrke, altså total lammelse (i motsetning til delvis lammelse, som kalles parese). Betegnelsen brukes ofte om viljestyrt bevegelse av skjelettmuskulaturen, men kan også brukes om glatt muskulatur knyttet til indre organer, som for eksempel tarm eller urinblære.

Viljestyrte bevegelser er avhengig av normal funksjon av bestemte nerveceller i hjernebarken, banene fra hjernebarken til de motoriske forhornscellene i ryggmargen, samt utløpere i perifere nerver fra ryggmargen til kroppsmuskulaturen.

Paralyse kan oppstå ved skade på en nerve som forsyner en muskel, ved skade på selve muskelen, eller ved skader i sentralnervesystemet som hindrer aktivitet i bestemte nerver. Ved hjelp av elektriske undersøkelser (elektromyografi) kan man bestemme om skaden er i nerve eller muskel.

Det er to typer av lammelser:

Spastiske lammelser sees særlig ved hjerneslag, multippel sklerose, hjernesvulster og cerebral parese. Slappe lammelser sees særlig ved poliomyelitt, polynevropati og skader av perifere nerver.

Prognosen vil avhenge av årsaken, men ved begge typer av lammelser kan det komme en betydelig bedring, eventuelt en fullstendig normalisering. Systematisk fysioterapi er viktig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.