Fødsel.

Fødsel. Til venstre: Fødselstang. — Til høyre: Sugekopp.

Av /KF-arkiv ※.

Vakuumekstraksjon er en forløsningsmetode ved fødsel der man trekker barnet ut ved hjelp av en vakuumekstraktor (sugeklokke, sugekopp, instrument som brukes ved operativ fødselshjelp). Seks prosent av alle fødende i Norge blir forløst ved hjelp av vakuumekstraksjon.

Faktaboks

Etymologi
av latin vacuus ‘tom’, og extrahere ‘trekke ut’

Indikasjoner

Man bruker vakuumekstraktor når fødselsriene blir svekket og fødselsarbeidet trekker i langdrag.

Vakuumekstraktoren

Vakuumekstraktoren består av en sugeklokke som med en slange er forbundet med en vakuumpumpe som skaffer undertrykk. Slangen har innlagt et metallkjede som øker styrken for drag, og den har en tverrpinne som tjener som håndtak.

Bruk

Sugeklokken brukes til å trekke fosterhodet ned gjennom fødselskanalen og virker dermed også ristimulerende. Man presser den mot den dypest beliggende delen av fosterhodet, og ved hjelp av pumpen suger koppen seg fast til hodet. Ved å dra i håndtaket samtidig med at kvinnen har rier og selv presser på, kan man på denne måten trekke fosteret ned og gjennom fødselsåpningen.

Komplikasjoner

Under sugeklokken oppstår det alltid en fødselshevelse i barnets hode som kan se avskrekkende ut, men som forsvinner i løpet av noen få dager og er ufarlig. Det hender at huden under sugeklokken blir skadet, men skaden leges som regel raskt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg