Vakuumekstraksjon er en forløsningsmetode hvor man trekker barnet ut ved hjelp av en vakuumekstraktor (sugeklokke, sugekopp, instrument som brukes ved operativ fødselshjelp). 6 % av alle fødende i Norge blir forløst ved hjelp av vakuumekstraksjon.

Man bruker vakuumekstraktor når fødselsriene blir svekket og fødselsarbeidet trekker i langdrag.

Vakuumekstraktoren består av en sugeklokke som med en slange er forbundet med en vakuumpumpe som skaffer undertrykk. Slangen har innlagt et metallkjede som øker styrken for drag, og den har en tverrpinne som tjener som håndtak.

Sugeklokken brukes til å trekke fosterhodet ned gjennom fødselskanalen og virker dermed også ristimulerende. Man presser den mot den dypest beliggende delen av fosterhodet, og ved hjelp av pumpen suger koppen seg fast til hodet. Ved å dra i håndtaket samtidig med at kvinnen har rier og selv presser på, kan man på denne måten trekke fosteret ned og gjennom fødselsåpningen.

Under sugeklokken oppstår det alltid en fødselshevelse i barnets hode som kan se avskrekkende ut, men som forsvinner i løpet av noen få dager og er ufarlig. Det hender at huden under sugeklokken blir skadet, men skaden leges som regel raskt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.