Fødselshevelse er en væskeopphopning i den delen av barnets hode som ligger foran idet hodet passerer gjennom fødselskanalen, altså som regel i bakhodet. Væskeopphopningen befinner seg under huden. Hevelsen er helt ufarlig og forsvinner som regel 12–48 timer etter fødselen.

Mer langvarig er bloduttredelse eller kefalhematom under skallebeinas beinhinne. Det er en blodansamling under hodehuden hos nyfødte på grunn av blødninger som oppstår idet hodet passerer gjennom fødselskanalen. Kefalhematom forekommer normalt hos nyfødte og er ufarlig. Også dette kalles av og til fødselshevelse. Benhinnen løsner lett fra benet, bortsett fra ved bengrensene. Derfor er bloduttredelsen som regel begrenset til ett av skallens benstykker. Noen ganger forekommer flere bloduttredelser samtidig. Spesiell behandling er ikke nødvendig i disse tilfellene, selv om forandringen kan vare ved i noen uker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg