Vandrenyre er en nyre som kan beveges unormalt mye. Vanligvis holdes nyrene på plass av en bindevevsskjede (nyrefascien), som er forbundet med bindevevet omkring, og nyrene hviler dessuten i et tykt fettpolster.

Faktaboks

Også kjent som
ren mobilis

Den vanligste årsaken til vandrenyre er forandringer som finner sted under graviditet, og som gjør at bekkenet kan utvide seg mer enn ellers. Hurtig og ekstrem avmagring med svinn av nyrens fettpolster kan også øke bevegeligheten av nyren.

Vandrenyre oppdages oftest tilfeldig, og har sjelden noen praktiske konsekvenser, men kan lede til at urinlederen får en knekk som vanskeliggjør urinavløpet, slik at det hoper seg opp urin og nyrebekkenet blir utspilt. Symptomene, som kan inkludere trykkende fornemmelser over lenderegionen, er noe skiftende, fordi nyren hos en pasient som ligger, glir mer eller mindre tilbake til sin normale plass.

Det kan en sjelden gang være aktuelt å feste nyren kirurgisk (nefropeksi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg