Vertebroplastikk er en teknikk for behandling av brudd i ryggvirvler. Spesielle nålekatetre føres med røntgenveiledning gjennom huden inn i den osteoporotiske ryggvirvelen med brudd. Gjennom nålen sprøytes kunststoffsement inn i bruddet. Sementen herder og bruddet stabiliseres. Behandlingen kan oftest gjøres poliklinisk i lokalbedøvelse.

Metoden har lite komplikasjoner, men effekten er omstridt. Metoden ble første gang brukt i Frankrike i 1984 for smertetilstander i ryggvirvler med kar-misdannelser. Metoden ble tatt i bruk i Norge på begynnelsen av 2000-tallet,hovedskalig på smertefulle osteoporotiske ryggvirvelbrudd. I 2009 kom imidlertid to amerikanske studier som konkluderte at perkutan vertebroplastikk ikke har signifikant effekt på smerter, livskvalitet eller funksjonalitet sammenlignet med placebobehandling (sham surgery). Det førte til en kraftig reduksjon av antall prosedyrer utført i Norge. Nyere studier har senere (2018) bekreftet funnene av manglende effekt av vertebroplastikk på osteoporotiske ryggvirvelbrudd. I dag er metoden lite i bruk, og kun på nøye utvalgte pasienter ved noen få sykehus.

Kyfoplastikk er en variant av vertebroplastikk der feilstillinger på grunn av bruddet kan korrigeres med inntil 15°. Det finnes få studier av høy kvalitet som vurderer effekten av kyfoplastikk. De studiene som finnes har funnet lovende resultater, men materialet er lite og heterogent. Metoden er i liten grad tatt i bruk i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg