Det er fremdeles begrenset hva man vet om menneskets fysiologiske behov for de enkelte vitaminer og andre næringsstoffer. Det er derfor vanskelig å bestemme eksakt vitaminbehov. Behovet kan enten defineres som den absorberte mengde av et vitamin som forhindrer at kliniske eller funksjonelle mangelsymptomer oppstår, eller som den mengde som opprettholder tilfredsstillende kroppsreserver.

Vanligvis defineres vitaminbehov som den minste mengde som forhindrer kliniske eller funksjonsmessige tegn på underernæring som kan skyldes mangel på det aktuelle vitaminet. Det dreier seg om glidende overganger fra uttalte mangelsymptomer ved lavt inntak, biokjemiske tegn på lave kroppslagre til et optimalt nivå. Behovet for vitaminer påvirkes fremfor alt av ulike biologiske faktorer som alder, kjønn, tilvekst, lengde, vekt, graviditet og amming.

Anbefalinger

Man skiller mellom behov og anbefalinger for vitamininntak. Anbefalingene representerer en gjennomsnittspersons behov og skal også dekke de individuelle variasjonene i behov hos en vesentlig majoritet av befolkningen. Anbefalinger er vitenskapelig begrunnede retningslinjer for kostens innhold av vitaminer og andre næringsstoffer.

Ved utarbeiding av anbefalingene tar man hensyn til data om de basale næringsstoffbehov samt kliniske og epidemiologiske data om sammenhengen mellom kosthold og helse. Helse- og sosialdirektoratet gir næringsstoffanbefalinger, som blant annet omfatter anbefalte inntak av vitaminer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg