Vulva
Vulva er kvinnens ytre kjønnsorganer. I puberteten blir vulva dekket med hår.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kjønnsorganene
Vulva med klitoris og kjønnslepper, uten kjønnshår.
Kjønnsorganene
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Vulva er kvinnens ytre kjønnsorganer og omfatter fettputen over symfysen, det såkalte venusberget (mons pubis), de ytre og de indre kjønnsleppene (labia majora & minora pudendi), klitoris samt skjedeforgården (vestibulum vaginae) med skjedeinngangen (ostium vaginae) med dens kjertler (se Bartholinske kjertler).

Faktaboks

Etymologi

latin ‘hylster, belg’

Også kjent som

pudendum

Venusberget, mons pubis, er det avrundede hudområdet som dekker symfysen og ligger over og foran skjedeinngangen. Det har sitt navn på grunn av det rikholdige subkutane fettvevet som særpreger det, og som går over i de store kjønnsleppene. Fra puberteten danner disse til sammen et trekantet område med kjønnshår.

De ytre eller store kjønnsleppene (labia majora pudendi) er pigmenterte hudfolder med (vanligvis) rikelig fett- og bindevev. De kan berøre hverandre langs midtlinjen, slik at det dannes en sprekklignende åpning (rima pudendi) inn til skjeden. De forbindes for- og baktil ved commissura labiorum anterior/posterior. På innsiden av denne åpningen er de store kjønnsleppene hårløse. Utviklingsmessig tilsvarer de mannens scrotum.

De indre eller små kjønnsleppene er parede, relativt tynne, hårløse hudfolder innenfor de store kjønnsleppene. De er bindevevsholdige og rikelig forsynt med talgkjertler, men er uten fett. De kan individuelt ha forskjellig størrelse, og er ofte synlige uten at de store kjønnsleppene føres fra hverandre. Innsiden av de små kjønnsleppene omgir skjedeforgården (vestibulum vaginae) med skjedeinngangen (ostium vaginae) og den ytre urinrørsåpningen (ostium urethrae externum). På oversiden danner de to folder som fra hver side står i forbindelse med klitoris, på undersiden henger de sammen og danner en skarp, avsluttende kant (såkalt fourchette). På deres innside finner vi også store og små vestibulære, slimproduserende kjertler (glandulae vestibulares majores & minores) som bidrar til å holde skjedeinngangen fuktig, spesielt ved seksuell stimulering.

Kjønnsorganene
Skjematisk tegning av kvinnens kjønnsorganer.
Kjønnsorganene
KF-arkiv ※.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg