kjønnslepper
Detaljbilde av et barbert underliv, med ytre (på hver side) og indre (i midten) kjønnslepper markert. Alle underliv ser forskjellige ut, men det er svært vanlig at de indre kjønnsleppene er synlige, slik som på dette bildet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Kjønnsleppene er to par leppelignende hudfolder som omgir skjedeåpningen. Kjønnsleppene regnes til kvinnens ytre kjønnsorganer.

De ytre kjønnsleppene

De ytre kjønnsleppene (labia majora pudendi, også kalt de store kjønnsleppene), har hos kjønnsmodne kvinner hår på utsiden; håret er ofte sterkere pigmentert enn personens hodehår.

Kjønnsleppene inneholder fett og muskulatur, og under huden ligger et svamplegeme (bulbus vestibuli). Her ender det runde livmorbåndet (ligamentum teres uteri). I den pigmenterte huden er det talgkjertler og svettekjertler. Tidligere ble de ytre kjønnsleppene ofte kalt for «skamleppene».

De indre kjønnsleppene

De indre kjønnsleppene (labia minora pudendi, også kalt de små kjønnsleppene) kan være delvis dekket av de ytre eller kan ligge utenfor og være helt synlige.

De er slimhinnekledd, med mange talgkjertler, og ligger foran inngangen til skjeden. Hos for tidlig fødte spedbarn er de indre kjønnsleppene oftere ikke dekket av de ytre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg