xylitol

Artikkelstart

Xylitol er et sukkeralkohol som fremstilles ved kjemisk behandling av sukkeret xylose, som er utbredt i naturen. Xylitol brukes både som konsistensgiver og søtstoff, og har kode E967.

Faktaboks

Uttale

sylitˈol

Også kjent som

E967

Xylitol inneholder 40 prosent mindre energi enn sukker. Xylitol gir i motsetning til sukker, ikke karies. Bakteriene på tennene kan ikke bruke stoffet i syreproduksjon.

Søthetsgraden er litt lavere enn for sukker, og mengden som må brukes for å oppnå samme søthet som ved bruk av sukker, gir omtrent samme energiinnhold. Forbindelsen er derfor ikke egnet til lettprodukter, men ettersom det er mer tannvennlig enn sukker, kan det brukes i for eksempel desserter, is, syltetøy og pastiller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg