Øregangsbetennelse er betennelse i det ytre øret eller øregangen. Betennelse i det ytre øret er sjeldent og skyldes infeksjon med beta-hemolytiske streptokokker, som regel gruppe A (rosen) eller virus (helvetesild). Mer vanlig er betennelse i øregangen som forekommer i en diffus form (otitis externa diffusa) og en lokalisert form (otitis externa circumscripta).

Faktaboks

Også kjent som

otitis externa

Diffus øregangsbetennelse

Årsaker

Diffus betennelse i øregangen starter ofte med eksem som kan fremkalles av allergisk reaksjon på hårsjampo, hårspray eller nikkel fra binders som brukes til å klø i øregangen. Eksemet baner vei for infeksjon med bakterier som normalt finnes i øregangen. Bading i svømmebasseng med dårlig hygienisk standard er også en vanlig årsak. Øregangshuden kan også infiseres fra mellomørebetennelse når det renner materie ut fra en perforasjon i trommehinnen.

Symptomene

Symptomene er smerter som forverres hvis man drar i det ytre øret, og nedsatt hørsel hvis øregangen stoppes til av den svulne øregangshuden eller av materie, avstøtt epitel og ørevoks.

Behandling

I milde tilfeller vil behandling med øredråper (antibiotika og kortison) være tilstrekkelig. Hvis øregangen er helt tett, må den renses av lege, før man kan dryppe med øredråper eller smøre salve, eventuelt på en tampong. Ved særlig uttalte symptomer gir man systemisk antibiotikabehandling, og ved infeksjon med sopp (otomykose) bruker man lokal behandling med midler rettet mot soppinfeksjon.

Lokalisert øregangsbetennelse

Ved lokalisert infeksjon i øregangen er det en infeksjon i en av øregangens kjertler (furunkel). Symptomene er de samme som ved diffus øregangsbetennelse. I tillegg til lokal behandling må man som regel gi systemisk antibiotikabehandling rettet mot gule stafylokokker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg