øremusling

Øremusling. Det ytre øret, som er dannet av øremuslingen (auricula) sammen med den ytre øregangen (meatus acusticus externus), oppfanger lydbølgene og leder dem inn mot mellomøret. Det ytre øret er uregelmessig formet og fremviser en rekke karakteristiske furer og folder rundt øreåpningen.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Øremusling er den synlige delen av øret. Sammen med øregangen utgjør den det ytre øret.

Faktaboks

Også kjent som
auriculaaurikkel

Øremuslingen består av et bøyelig, elastisk hudskjelett med en tynn hud som er bundet fast til underlaget, unntatt på den nederste delen, øreflippen, som er fettholdig og fattig på nerver, men meget rik på kapillarer og derfor velegnet for uttak av blodprøver.

Øremuslingens form og størrelse varierer svært. Den ytre bøyde kanten kalles helix auris, den indre folden anthelix og den lille klaffen foran øregangsåpningen tragus. Anthelix kan mangle, noe som er den hyppigste årsaken til utstående ører. Øremuslingens folder og bukter løper sammen i en skålformet fordypning, cavum concha, som fører inn til øregangen.

Huden på øremuslingen er sparsomt kledd med hår, men hårfolliklenes talgkjertler er til gjengjeld kraftig utviklet og holder huden fettet. Dette reduserer fordampingen og dermed avkjølingen av det meget utsatte organet. Talgkjertlene kan tettes igjen, og utspilte talgkjertler (fettknuter eller ateromer) forekommer ofte på øremuslingene.

Hos mange dyr er øremuslingen velforsynt med muskler, slik at den kan rettes som et hørerør i lydens retning. Hos mennesket er den imidlertid praktisk talt ubevegelig, og det er bare enkelte som kan vrikke litt med ørene takket være en liten muskel på baksiden. Øremuslingen har imidlertid stadig en viss funksjon, idet lyder forfra høres best.

Ørebrusken er kledd av en hinne, perikondriet, som inneholder blant annet blodårer. Hvis blodårene skades, for eksempel ved slag mot øret, kan brusken gå til grunne (nekrotisere), og øremuslingen vil da deformeres. En folkelig betegnelse på det deformerte øret er «blomkåløre».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg