Østrogenreseptor er en type steroidreseptor, som sammen med østrogenreseptorproteinet har betydning for seksuell utvikling og aktivitet. Reseptoren og proteinet kontrollerer utviklingen av ytre og indre kjønnsorganer, regulerer funksjonen av disse organene samt sekundære kjønnskarakteristika og oppførsel.

Østrogenreseptoren er en transkripsjonsfaktor som regulerer aktiviteten i en rekke gener (50–100) som har med vekst og differensiering å gjøre. Alle cellekjerner inneholder østrogenreseptor, men i svært ulik mengde.

Relevans i bryskreftdiagnostikk og -behandling

Immuncytokjemisk eller histokjemisk undersøkelse av østrogenreseptor er en rutinemarkør ved klassifisering av alle ondartete svulster i brystet. Fravær av østrogenreseptor er en dårlig prognostisk markør og sees i lite differensierte, klinisk aggressive svulster. Påvisbar østrogenreseptor i et flertall av svulstcellene er en god prognostisk markør og sees i svulster som er høyt eller middels høyt differensierte.

Østrogenreseptor i svulster kan sees på som et tegn på bibehold av en normal biologisk funksjon og differensiering, men der cellene har bare delvis eller manglende kontroll med mengden reseptor som produseres. Østrogenpositive svulster kan behandles med legemidler som blokkerer for virkningen av hormoner med østrogenvirkning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg