Øyelege er en lege som er spesialist i øyesykdommer.

Faktaboks

Også kjent som
oftalmolog

For å bli offentlig godkjent (autorisert) øyelege i Norge må man innfri følgende krav etter at man er blitt autorisert som lege:

1) Tilfredsstillende gjennomført tjeneste på godkjent øyeavdeling i fem år, hvorav inntil ett år kan erstattes av annen relevant tjeneste: Forskningstjeneste, tjeneste i andre relevante spesialiteter, tjeneste i helseadministrativ/samfunnsmedisinsk legestilling eller i allmennmedisin).

For at tjenesten skal kunne godkjennes, må man kunne fremlegge en omfattende, underskrevet «sjekkliste» som inneholder en rekke praktiske undersøkelser og prosedyrer (dels medisinske, dels kirurgiske) som skal bekreftes som tilfredsstillende gjennomført, dels slike om man selv har utført, dels slike som man har assistert ved.

2) Man må videre ha gjennomført en rekke kurs innenfor fagområdet på til sammen minst 180 timer, hvorav syv obligatoriske kurs som hver går over flere dager og avsluttes med skriftlig eksamen. Kurs i administrasjon og ledelse og nettkurs i sakkyndighetsarbeid er også obligatorisk, men førstnevnte kan erstattes av Legeforeningens kurs for tillitsvalgte.

I januar 2021 er det i Norge 433 yrkesaktive spesialister i øyesykdommer under 70 år (tall innhentet fra Den norske legeforening). Cirka 55 prosent av disse arbeider på sykehus, mens cirka 45 prosent driver privat spesialistpraksis. Dessuten er det for tiden rundt 110 leger som har stilling som utdanningskandidat/blivende øyelege ved landets øyeavdelinger.

I tillegg til medlemskap i Den norske legeforening er de aller fleste norske øyeleger og utdanningskandidater i oftalmologi også medlem av Norsk oftalmologisk forening.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg