Øyesalve, sterilt legemiddel til å smøre på øyelokkhuden eller selve øyet. Når det virksomme stoffet brukes på øyet i salveform, virker det lenger enn hvis det brukes i form av øyedråper. Synet blir imidlertid noe uklart en kort tid etter at salven er smurt på øyet, fordi den blander seg med tårefilmen, som blir seig og klisset. Dette er helt ufarlig. Man bruker øyesalve blant annet ved øyebetennelser og for høyt trykk i øyet (grønn stær).

Øyesalve brukes som oftest om kvelden, dels fordi det er minst sjenerende hvis man smører den på like før sengetid, dels fordi man da oppnår en langvarig virkning utover natten. Man påfører øyesalve ved å trekke nedre øyelokk litt nedover samtidig som man klemmer ut en strimmel av salven mellom øyeeplet og øyelokket.

På apotek kan man uten resept få en øyesalve som bare har smørende effekt. Øyesalve har begrenset holdbarhet, og denne er angitt på tuben. Man må ikke bruke salve som har forandret utseende, det vil si salve som er blitt misfarget eller kornet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.