ASAT/ALAT-ratio er forholdet mellom enzymaktiviteten til aspartataminotransferase (ASAT) og alaninaminotransferase (ALAT) målt i blodet. Forholdet benyttes i utredning av leversykdommer.

I en frisk kropp er ratioen lik 1. Da lekker det hele tiden ut litt av både ASAT og ALAT i blodet, men det kommer ut litt mer ASAT enn ALAT. Imidlertid er halveringstiden til ALAT på rundt 36 timer, noe som er lenger enn den er for begge typene av ASAT (cytoplasmisk og mitokondrielt isoenzym). Fordi det altså lekker mer ASAT ut, mens ALAT forblir lenger i blodbanen, blir ratioen lik 1.

Ved leversykdom vil begge det lekke ut mer av både ASAT og ALAT, men økningen er like stor. Derfor opprettholdes ratioen som normal. Dersom sykdommen fører til uttalt levercelleskade, kan ratioen likevel øke. Dette fordi en da får et større utslipp av ASAT fra mitokondriene. Særlig ved alkoholisk leverskade vil en kunne se en ASAT/ALAT-ratio på over 2, samtidig med økt gamma-GT og forstørrede røde blodceller (makrocytose).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg