ALAT er et enzym som er viktig for omsetting av aminosyrer i kroppen. Enzymet har høyest aktivitet i leveren, og frigjøres til blodbanen når levercellene ødelegges eller ved betennelse i levercellene.

Faktaboks

Uttale

'alat

Etymologi
forkortelse for alanin-aminotransferase
Også kjent som

serumglutamatpyruvattransaminase (SGPT)

Man kan måle ALAT med blodprøve. Det brukes blant annet for å diagnostisere eller følge med på utviklingen av enkelte leversykdommer.

Bakgrunn

ALAT sin funksjon i kroppen er å overføre aminogrupper mellom molekyler. Den fungerer altså som en transaminase. Enzymet bistår i en reversibel overføring av alfaketoglutarat og alanin for å danne pyruvat og glutamat. ALAT måles i blodserum, og enzymaktiviteten oppgis i enheter (units) per liter (U/L).

Bruksområde og biologiske egenskaper

Normalt finnes ALAT i flere vev, men 80 prosent av kroppens ALAT finnes i levercellene. Enzymet finnes også i bukspyttkjertelen, nyrer, skjelettmuskulatur og hjertemuskulaturen.

Hvis leverceller skades eller dør, vil ALAT lekke ut og en kan måle en økning av enzymaktiviteten i blodet. Økningen sier ingenting om årsaken til celleskaden. Det kan være leverbetennelser (hepatitter), leverskade på grunn av legemidler eller giftstoffer, metabolske forhold (ikke-alkoholisk fettleversykdom (NAFLD/NASH)), forhold ved blodsirkulasjonen med mer.

Måling av ALAT er svært nyttig i undersøkelse for leverskade, men den har en begrenset verdi for å vurdere graden av leverskade. ALAT kan stige mye ved en akutt levercelleskade, men det trenger ikke å bety noe for langtidsprognosen til denne leveren. ALAT er heller ikke god til å estimere alvorlighetsgraden av fibrose hvis den brukes alene. ALAT inngår i to skåringsverktøy (FIB-4/NAFLD fibrosis score) for vurdering av grad av leverfibrose.

Tolkning

Som enhver prøve må resultatet tolkes i lys av sykehistorie, problemstilling og annen supplerende undersøkelse for endelig diagnostikk.

Barn har normalt lavere verdier enn voksne, og kvinner har lavere verdier enn menn. Hos voksne er referanseområdet rundt 10–70 enheter per liter (U/L). Ulike analysemetoder gjør at sykehuslaboratoriene har ulike grenseverdier for hva som er normalt (referanseområder) og hva som anses som for høyt. Kun høye verdier har klinisk betydning.

Svært høye nivåer er forenlige med leverbetennelser (hepatitter). Moderate økninger oppstår i forbindelse med kreft i lever (både leverkreft og metastase til leveren), blokkerte galleveier, overvekt og hjertesvikt. Lett forhøyede eller normale nivåer ses ved hjerteinfarkt, medikamentell skade, ikke-alkoholisk fettleversykdom, skade på skjelettmuskulatur med mer.

Videre brukes ALAT i beregning av ASAT/ALAT-ratio, som kan brukes i vurdering av alkoholisk leversykdom. ASAT er et annet enzym med liknende egenskaper som ALAT.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg