ASAT er et enzym som finnes blant annet i hjertemuskulatur og i leverceller. Det er normalt til stede i blodet i små konsentrasjoner og lekker ut i blodbanen ved for eksempel hjerteinfarkt og ved leverskader. ASAT kan måles med blodprøver og brukes oftest til undersøkelse av leversykdom.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for aspartat-aminotransferase
Også kjent som

serum glutamat-oksaloacetat-transaminase, SGOT

ASAT spiller en viktig rolle i aminosyremetabolismen.

Bruksområde og biologiske egenskaper

Enzymaktiviteten til ASAT kan måles i blodserum og brukes ofte til undersøkelse av leversykdom.

Tidligere har ASAT også vært brukt til diagnostikk av hjerteinfarkt og muskelsykdommer. I dag brukes heller troponiner og kreatinkinase.

Tolkning

Måling av ASAT kan bidra i diagnostisering, men må ses i sammenheng med sykehistorie, problemstilling og andre undersøkelse. Det er kun høye verdier som er av betydning.

Enzymaktiviteten oppgis i enheter (units) per liter (U/L). Normalt har kvinner lavere verdier enn menn. Referanseområdet for kvinner over 18 år rundt 15–35 U/L, og for menn over 18 år 15–45 U/L. Stor fysisk aktivitet kan gjøre at enzymaktiviteten øker.

Svært høye verdier ses ved akutt leverbetennelse, uttalt levercelledød, store knusningsskader og alvorlig vevshypoksi. Moderat høye nivåer ses ved hjerteinfarkt, bukspyttkjertelbetennelse, gallestase, kronisk leverbetennelse, muskelsykdommer, traumatisk skade eller kirurgi, samt andre leversykdommer.

ASAT brukes sammen med andre leverfunksjonsprøver som ALAT, ALP (alkalisk fosfatase), bilirubin og albumin. Videre brukes ASAT i beregning av ASAT/ALAT-ratio som kan brukes i vurdering av alkoholisk leversykdom. Ettersom ALAT er mer leverspesifikk, vil den ofte være høyere enn ASAT ved leversykdom med unntak av ved alkoholisk leverskade.

Funksjon i kroppen

ASAT er et enzym som overfører aminogrupper mellom molekyler (transaminase). Enzymet katalyserer den reversible overføringen av en aminogruppe fra aspartat til alfa-ketoglutarat, og danner oksaloacetat og glutamat.

Enzymet finnes hovedsakelig i lever og hjerte- og skjelettmuskulatur, men finnes også i nyrer, hjerne, røde blodceller og galleblæra. ASAT eksisterer som to isoenzymer, et lokalisert i cytoplasma og det andre i mitokondriene. Det er vanligvis det cytoplasmatiske ASAT som måles i blodet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg